Завантаження ...

Е-рецепт в Сумах: чи можливо отримати дистанційно та без декларації?

Е-рецепт в Сумах: чи можливо отримати дистанційно та без декларації? фото

З 1 квітня в Україні затверджено відпуск лікарських засобів та медичних виробів за електронним рецептом. Так, за наказом МОЗ України від 15.03.2023 № 494 в українських аптеках тепер можна придбати рецептурні препарати не тільки за паперовим, а й електронним рецептом.

Саме цей наказ став причиною довжелезних черг в аптеки наприкінці березня. Містом ширилися чутки про те, що ледь не усі препарати тепер відпускатимуть лише за е-рецептом, який не так просто й отримати у лікаря. Чи змінився перелік рецептурних лікарських засобів, хто може виписувати е-рецепт та чи можна отримати його телефоном – ми дізналися в Алли Лавриненко, сімейної лікарки амбулаторії сімейної медицини та педіатрії «Get Healthy».

За словами Алли Лавриненко, єдине що наразі змінилося для пацієнтів – це те, що окрім паперового рецепта, вони можуть отримати й електронний, водночас перелік рецептурних лікарських препаратів залишився незмінним. Ба більше, е-рецепт це про зручність як для лікаря, так і пацієнта:

«Запровадження е-рецепта більш забезпечує придбання ліків пацієнтом та лікування на визначений термін. Найбільшою перевагою електронного рецепта для пацієнта є те, що лікар виписує не конкретну торгову марку препарату, а власне діючу речовину. Тобто у пацієнта є вибір необхідних ліків за ціною, відповідно, й більша ймовірність, що він їх придбає. Також у електронному рецепті зазначається курс лікування, що гарантує придбання препарату на необхідний термін. Це дає пацієнту свободу вибору, а лікарю впевненість у тому, що пацієнт дотримується його рекомендацій».

Із запровадженням е-рецепта виникло багато сумнівних питань щодо доступу до рецептурних препаратів для внутрішньо переміщених осіб, які не заключили декларацію чи не мають можливості відвідати свого сімейного лікаря. Варто зазначити: електронний рецепт може виписувати будь-який лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Окрім цього, аби отримати електронний рецепт, не обов’язково мати декларацію з сімейним лікарем.

«Для отримання е-рецепта треба лише бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я, це можна зробити під час прийому у спеціаліста. При цьому, не обов’язково мати декларацію з сімейним лікарем. Також пацієнти, які є внутрішньо переміщеними особами та не бажають, наприклад, змінювати свого сімейного лікаря, можуть звернутися до медичного закладу, де будь-який лікар, який відповідатиме за їхнє лікування, випише їм електронний рецепт», - говорить Алла Лавриненко.

Ще однією перевагою е-рецепта над паперовим є можливість отримати його дистанційно, зателефонувавши своєму сімейному лікарю. Зокрема, це стосується пацієнтів, які мають хронічні захворювання.

«По телефону ми можемо виписувати електронні рецепти на ті ліки, які пацієнт приймає постійно. Це можуть бути препарати, наприклад, для нормалізації артеріального тиску або зниження рівня цукру у крові, для лікування бронхіальної астми тощо. Наприклад, мій пацієнт має гіпертонічну хворобу і приймає конкретні препарати в підібраних для нього дозах. За таких умов я можу виписати пацієнту електронний рецепт в телефонному режимі. Проте, все одно, хоча б раз на пів року я маю бачити його у себе на прийомі задля того аби провести необхідні обстеження та зрозуміти, чи достатньо того лікування, що я призначила раніше, чи можливо варто його підкоригувати», - зазначає Алла Лавриненко.

Ми вирішили перевірити, чи можливо наразі придбати рецептурні препарати без рецепта. У п’яти сумських аптеках ми намагалися купити психотропний препарат та антибіотик.

Так, «Фінлепсин», що належить до психотропних засобів, у міських аптеках без рецепта не відпускають, що не скажеш про антибіотик «Цифран СТ». У одній з опитуваних нами аптек рецепт на цей препарат не спитали.

Запровадження електронного рецепта – це один із засобів боротьби із самолікуванням, що може призвести до погіршення здоров'я населення. Електронна система охорони здоров'я допоможе обмежити неконтрольований продаж аптеками рецептурних препаратів. Проте наразі, Україна знаходиться на перехідному етапі й, як ми вже зазначали раніше, ліки можна придбати за паперовим рецептом, що неможливо перевірити. Це дозволяє аптекам відпускати рецептурні препарати без призначення їх лікарем.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: