Завантаження ...

Яким може бути Меморіал Слави на Баранівському кладовищі в Сумах?

Яким може бути Меморіал Слави на Баранівському кладовищі в Сумах? фото

Робоча група з питань підготовки проєкту Меморіалу Слави на Баранівському кладовищі обговорила ескізний проєкт споруди та затвердила варіанти надгробків.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що це важливий проєкт, який торкається чи не кожного жителя громади, тож, все повинно бути ретельно вивірено й обмірковано, з обов’язковим врахуванням думок і побажань рідних загиблих Героїв.

За задумом авторів ескізного проєкту, Меморіал являтиме собою Пагорб пам’яті, оточений просторовим хрестом, сформований пілонами висотою 6 м 15 см, на яких викарбують місця загибелі похованих Героїв-захисників. Посередині Пагорба, перед своєрідним вівтарем у вигляді козацького хреста, передбачений жертовний камінь із зображеною на ньому мапою України в кордонах на 1991 рік.

Вівтар-хрест і Державний прапор – два візуальні акценти Меморіалу.

У кожному з секторів планується встановлення кубів із зазначенням прізвищ похованих там і місць розташування могил. Окрім цього, перебачається встановлення в кожному з секторів поховання столів для поминань і збільшення кількості зелених насаджень, з тим, аби був завершений вигляд.

На майбутнє, після завершення війни, з метою просторового поєднання Меморіалу з місцями поховання захисників на Алеї Слави Центрального кладовища, автори ескізного проєкту пропонують оснастити Меморіал чотирма потужними прожекторами з променями (порівну з синім і жовтим світлом) з оглядовістю на 10 км.

Керівник авторської групи Олександр АНТОНЕЦЬ розповів, що при підготовці ескізного проєкту радилися зі священнослужителем Свято-Георгіївського храму ПЦУ.

Безпосередньо під час обговорення ескізного проєкту від рідних надійшла пропозиція передбачити біля кожної могили місце для прапора.

Також під час засідання затвердили два зразки намогильних споруд для Алеї Слави Баранівського кладовища.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: