Завантаження ...

У Сумах відбувся щорічний фестиваль “Ніч музеїв”

У Сумах відбувся щорічний фестиваль “Ніч музеїв” фото

Відвідувачам представили понад 40 мистецьких проєктів - концерти, виставки, інсталяції та інше.

Локації почали працювати зранку, офіційне ж відкриття фестивалю відбулось о 15:00 на сходах театру ім. Щепкіна, пише Суспільне.

 фестиваль

"Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

На Театральній площі представили інсталяцію “Емпатія”. З її допомогою відвідувачі могли подивитися на світ очима людини, яка відчула на собі жахи війни.

 фестиваль

Інсталяція "Емпатія". "Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Під ялинками біля театру встановлювали фігуру атлета.

Автор виставки "Полігональний арт" Ігор Касьян розповів, що в оригіналі атлет боровся з пітоном. "Але замість пітона, задум такий, - буква “Z”, символ наших ворогів”, - сказав він. Інші об’єкти цієї виставки можна було побачити в сквері Шевченка.

 фестиваль

Інсталяція у сквері Шевченка. "Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Також тут діяла виставка архітектурних ідей. Приміром, проєкт центру адопції безпритульних тварин. Нині у громадської організації "Справжній друг" під опікою 40 тварин, а до війни було 15, розповіла голова організації Валерія Худико.

"Ми зрозуміли, що необхідне місце, де можна їх утримувати, щоб прилаштовувати їх, якось їх адаптувати. І тому ми звернулись до учнів (архітектурної - ред.) школи. Вони нам зробили таку класну штуку і ми плануємо її реалізувати”, - розповіла вона.

 фестиваль

Валерія Худико представила проєкт центру адопції тварин. "Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

В одній з арок на вулиці Соборна лунали пісні у супроводі ліри. Цей музичний інструмент використовувався в Україні протягом 700 років, розповів учасник кампанії з відродження лірницької традиції в Україні Микита Лебідь.

"Він є одним з автентичних інструментів, на рівні з кобзою, бандурою. Однак, на превеликий жаль, лірників усіх було винищено за радянської влади, тому зараз це не дуже популярно. Але, наразі йде епоха відродження, ось, власне свідками чого ви і є”, - додав він.

 фестиваль

Лірник Микита Лебідь. "Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Також, на цій локації представили вироби з ткацтва. Майстриня Наталія Новосельцева показала сучасні ткацькі вироби.

“Будемо проводити майстер-класи: виготовляти мотанки-обереги для наших героїв. Також трошки покажемо, як ткацтво перебірне робиться. Такі невеличкі майстер-класи, щоб люди відпочили від негарних новин, скажімо так”, - сказала вона.

 фестиваль

Локація про ткацтво. "Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Відвідувачка "Ночі музеїв" Айя Сиротенко розповіла, що її потішили очі на деревах. "Це завжди цікаво - якесь переосмислення публічного простору. Ми ходимо, не звертаємо увагу інколи на якісь такі речі, а, ось, повісити звичайні, здавалося б очі, і всі якось інакше на це дивляться. Мені дуже сподобалось”, - сказала вона.

Біля агенції промоції влаштували фотозону “Стань витвором мистецтва”. Відвідувачам пропонували обрати одну з картин та зробити фото на згадку.

 фестиваль

Фотозона біля Агенції промоції. "Ніч музеїв" у Сумах. 20.травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

“Атмосфера чудова. Це раз на рік, як ото Новий рік, так у нас в Сумах ніч музеїв, це дуже прекрасно. Така творча атмосфера, такі чудові люди в костюмах ходять”, - сказала відвідувачка заходу Ольга Риба.

Підтримати митців прийшов Олександр Шинкарьов. “Вирішили просто долучитись до дня “Ніч музеїв” таким чиномпросто завітавши до них в незвичайному одязі", - розповів він.

 фестиваль

Виставка фото зруйнованих медичних закладів на Сумщині. "Ніч музеїв" у Сумах. 20.травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Фотовиставку світлин із пошкоджених або зруйнованих за час повномасштабного вторгнення медзакладів Сумщини представила Олександра Токар.

“Це медзаклади з абсолютно різних населених пунктів Сумщини: Тростянець, Боромля, Велика Писарівка, Краснопільщина, Білопілля. Я просто всі не перерахую. Ми зібрали історії медиків, їхні спогади з 2022-го року, їхні історії сьогодення, зробили великі репортажі і фотографії. І от ми вирішили до “Ночі музеїв” роздрукувати ці фото і показати таку фотовиставку, нагадати про наших медиків, як вони працюють зараз”, - розповіла вона.

 фестиваль

Виставка фото зруйнованих медичних закладів на Сумщині. "Ніч музеїв" у Сумах. 20.травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Цьогоріч до організації фестивалю долучились онлайн-журнал “ЦУКР” та іноземні інвестори, які надали 300 тисяч гривень на реалізацію творчих проєктів. Гасло нинішнього фестивалю - “Зрозуміти сьогодні - створити завтра”.

 фестиваль

"Ніч музеїв" у Сумах. 20 травня 2023 р. Фото: Суспільне Суми

“Всі ми бачимо, в яких умовах ми зараз живемо, на жаль. І ми розуміємо, що ці дні нам треба проживати якомога яскравіше”, - сказала наукова співробітниця "Агенції промоції Суми" Наталія Петренко.

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: