Завантаження ...

Де в Сумах висадили екзотичні магнолії і куди перенесуть "Карту України"

Де в Сумах висадили екзотичні магнолії і куди перенесуть "Карту України" фото

Так хочеться, щоб Суми були яскравим і зеленим містом, незважаючи на війну! В цей непростий час КП «Зеленбуд» робить для цього все можливе, запевняють на підприємстві.

Минулої осені КП вдалося закупити і висадити 96 дерев, і не аби яких, а платанів і червоного клену. А в парку ім. Кожедуба за допомогою обладнання для пересадки дерев викопали паростки клену і висадили їх біля озера Чеха – тож тут побільшало на 70 молоденьких кленів! Причому якщо «Зеленбуд» дерева висаджує, то він ними опікується і надалі - доглядає, поливає. Адже перші два роки кожному деревцю потрібно багато води і уваги, щоб не повторити долю злощасного парку «Щастя». Пам’ятаєте, як у березні 2021-го у Міжнародний день щастя, в рамках екологічного проєкту «Greening of the Planet», у Сумах започаткували перший Міжнародний парк «Щастя» біля озера Чеха? Тоді хто тільки не піарився на цій кампанії! Біля водойми висадили 300 дерев липи дрібнолистної, катальпи, верби Матсудана, модрини європейської, клена гостролистого, сосен, а потім за той сквер забули. І через два місяці багато дерев просто засохли, бо піар-піаром, а поливати часто і багато молоді деревця потрібно, пише Ваш шанс.

- Цієї весни ми купили 84 дерева, - розповідає директор КП Олег Скрипка. - В парку «Казка» висадили 10 молоденьких сакур, 15 катальп, біля озера і вздовж доріжок - 10 верб Матсудана, ще 5 верб на Студенському пляжі, ще 5 катальп посадили на просп. Свободи (вул. Прокоф’єва), а у сквері Квітковому (біля наукової бібліотеки) у формі овалу - 15 магнолій. Це для нашого регіону доволі екзотичні дерева. На площі Незалежності з’явились декоративні сливи розчепірні (вони схожі на сакури), церциси канадські (його ще багряником звуть) - на Театральній площі, у скверах Харитоненко і Покровському.

Ми дуже хочемо повернути Сумам славу міста троянд, тож і в минулому році висадили багато кущів, і в цьому ще додали 150 кущів у Покровському сквері. В центрі міста хочемо зробити пару клумб з багаторічними квітами, щоб з весни до пізньої осені на них буяли квіти, по принципу цвітіння цілий рік – коли спершу розквітають тюльпани, потім однорічні квіти, ті ж петунії, і завершують цвіт шари хризантем.

Закупили ми багато і насіння однорічних квітів - петунії, катарантусу, чорнобривців. Все це гібриди, вони не дають насіння, тому і доводиться кожного року його купувати. В січні посіяли його в теплиці, виростили, тепер чекаємо підходящої погоди, щоб висадити на клумби міста.

- А як вам вдалося виростити і зберегти розсаду квітів зимою? Їм же і тепло, і світло потрібно, а електроенергію давали погодинно?

- Знаєте, самі мерзли, а квіти зберегли. У нас є дров’яні котли, тож топили безперебійно, а щодо світла, то підключали генератори.

- Всі клумби, що були минулого року, будуть збережені?

- Так, усі, що були в центральній частині міста, будуть посаджені, крім того, плануємо зробити декілька нових. До речі, клумбу «Карта України з Тризубом» будемо переносити. Куди - поки що не можу сказати, потрібно підібрати пагорб, щоб він був і не дуже крутий - щоб цвітний камінь, мульча не змивалася дощем. Але ж щоб гарно було видно і саму карту. Ще одну тематичну клумбу – у вигляді прапора Євросоюзу планують зробити міські депутати своїми силами.

- Болюче питання для нашого міста – газони. На Театральній площі такий перетворили на автостоянку…

- Незважаючи на те, що цей газон - прилегла територія організацій, що знаходяться в будинку на першому поверсі, і ми не відповідаємо за неї, ми там теж навели лад, перекопали землю, засіяли траву. Але наскільки цього вистачить?! Взагалі, що стосується зеленого благоустрою вулиць, особливо центральної частини, то це непросте питання. Біля того ж скверу Харитоненка водії ставлять машини, виходять на газони і затоптують їх, отже доводиться перекопувати і досівати траву.

Зараз ми займаємося газоном від Харківського мосту до будинку №1. Будемо робити фрезерування, підсипку землі і засіємо травичку. На протилежному боці вулиці в минулому році ми висадили троянди. Вони добре перезимували, так що в цьому році повинні гарно квітнути.

Продовжуємо обрізку дерев, вже закінчили на вулицях Г. Кондратьєва, Привокзальній, Революції Гідності (Супруна), почали обрізку і омолодження дерев на Білопільскому шляху. Звернули увагу і на те, в якому стані у нас бузкові кущі в місті, отож почистили від бур’яну, порослі насадження на просп. Перемоги (Курському), у скверах «Дружба», на Харківській-просп. Лушпи, Театральній площі…

- А який фінансовий стан підприємства?

- Працюємо в межах виділеного нам фінансування, на цей рік це 16 млн 750 тис. грн, із них на полив – 410 тис. Звісно, це дуже мало, тому будемо просити додаткові кошти. Ми обслуговуємо 33 сквери, включаючи територію міського парку. На весняно-ліній сезон беремо 20 тимчасових робітників, вони займаються покосом трави у скверах, прополкою клумб, висадкою квітів. У минулому році нам вдалося купити причіп-піскорозкидувач, так що центральні сквери посипали піском механізовано – за допомогою маленького трактору і причепу. Купили причіпний комунальний вакуумний пилосос для збору сухого листя, восени будемо випробовувати. Звісно, хотілось би мати більше, але розуміємо, фінансовий стан у місті важкий, тож робимо все, що можемо, щоб наше місто було квітучим і мирним…

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: