Завантаження ...

Військовий експерт розповів про плани росіян на Сумщину та Чернігівщину

Військовий експерт розповів про плани росіян на Сумщину та Чернігівщину фото

Скільки живої сили росіян та їхньої техніки зосереджено поблизу українського кордону на Чернігівщині та Сумщині? Чи достатньо цих сил для повторного наступу на північ України, та навіщо росіяни облаштовують позиції й будують фортифікації на своєму прикордонні?

Про це Суспільне розпитало координатора групи "Інформаційний спротив" Костянтина Машовця.

Скільки військових та техніки зосереджено на російському прикордонні

Як зазначає Костянтин Машовець, за його інформацією станом на 5 травня, в Курській та Брянській області загалом зосереджено близько 13 тисяч російських військових.

 

"Оперативна група «Брянськ»: один полк територіальних військ, десять батальйонів розгорнутих, стрілецьких батальйонів — п’ять, батарей польової артилерії та реактивних систем залпового вогню – сім, загальна чисельність особового складу — сім з половиною тисяч військовослужбовців. Це не ті сили й засоби, якими можна йти на Київ через Чернігів.

Оперативна група «Курськ»: полків територіальних військ – один, батальйонів – 9, батарей польової артилерії та РСЗВ – дев’ять, загальна чисельність особового складу 5,9 тисячі військовослужбовців".

 

За його словами, загалом у напрямку на Сіверський операційний район зосереджено два полки територіальних військ, 19 батальйонів, які виконують завдання в двох областях, в Брянській і Курській області.

"Оперативні групи «Брянськ» та «Курськ» разом: 13 462 військовослужбовці російські, 44 танки, 281 бойова броньована машина. Ну я не знаю, ну як такими силами можна кудись там наступати. 143 артилерійських системи і 14 РСЗВ".

Імовірність наступу на Сіверському напрямку

Костянтин Машовець каже, це не ті сили й засоби, щоб ними проводити операції та глибокі рейди на територію України. Максимум, на що вони здатні, це тактичні дії в прикордонні.

 

"Я допускаю, що, можливо, російське командування перекине туди якісь додаткові сили і засоби. Але я дуже сумніваюся, що в них зараз вони є, ці додаткові сили і засоби, тому що вони головні своє зусилля, сконцентрували у східній операційній зоні на Донбасі. Зайвих резервів в них немає. Тому це дуже спірне твердження, що в них є якісь плани наступу".

 

Росіяни готуються до оборони

З його слів, росіяни у своїх прикордонних областях проводять інтенсивні інженерно-фортифікаційні роботи, облаштовують свої позиції.

"Вони там більше переживають за себе, ніж кудись наступати. Вони думають, що це ми можемо зайти на територію Брянської області".

Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв також говорить про те, що росіяни готуються до оборони, щодня облаштовуючи інженерні загородження.

"Безпосередньо на державному кордоні та у глибині оборони нарощується система мінно-вибухових та невибухових загороджень. Триває мінування місцевості, створення мінованих завалів, а також протитанкових ровів на ділянках доріг та шляхів імовірного просування противника.

Зокрема, за останні десять діб встановлено протитанкові мінні поля та загородження з використанням більше п’яти з половиною тисяч мін. Вздовж державного кордону вирито близько півтора тисяч метрів траншей та три з половиною тисяч метрів протитанкових ровів. Обладнано кілька десятків перекритих щілин, укриттів і вогневих позицій для особового складу, а також вогневих позицій для техніки".

За його словами, станом на 17 травня противник не готовий вести наступальні дії на північному напрямку, "але ми розуміємо та передбачаємо можливі сценарії розвитку ситуації".

Диверсійні групи

Російські диверсійні групи заходять на нашу територію, щоб визначити місця розташування і кількісний та якісний склад сил засобів українських військ.

"Ну і тільки попутно вони можуть якимись диверсіями займатися: склад якийсь підірвати, якісь об'єкти інфраструктури. Основне призначення цих груп, які в прикордонні працюють, це в першу чергу розвідка – тактична і оперативна".

Обстріли прикордоння

Припинення обстрілів прикордоння керованими авіабомбами Костянтин Машовець пов’язує з тим, що в суботу, 13 травня, у Брянській області були збиті два гелікоптери та 2 літаки ВКС Росії.

"Я не думаю, що вони взагалі відмовляться від нанесення авіаударів. Будуть шукати можливості, як діяти в умовах посиленої протиповітряної оборони ЗСУ".

Щодо обстрілів прикордонних сіл з мінометів, артилерії й РСЗВ, експерт говорить так:

 

"Вони можуть це робити до тих пір, поки вони мають можливість це робити. Якщо Збройні Сили України висунуть свої відповідні засоби і почнуть контрбатарейну боротьбу з ними, почнуть наносити в свою чергу (нальоти артилерійські робити по їхньому прикордонню) по їхнім військовим об'єктам, то, я думаю, вони замисляться про доцільність ведення цих обстрілів в таких умовах. А вони це будуть робити, поки будуть мати можливість це робити".

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: