Завантаження ...

На Сумщині затверджено програму розвитку української мови

На Сумщині затверджено програму розвитку української мови фото

Розпорядженням начальника Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха затверджено Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Сумської області на 2023-2027 роки, повідомив Уповноважений із захисту державної мови.

 

“Утвердження і розвиток української мови – це та стратегічна мета, без реалізації якої неможлива подальша розбудова Української держави. У Сумській області існує потреба в подальшій активізації цілеспрямованої роботи щодо забезпечення належного використання державної мови у різних сферах суспільного життя: освіті, культурі, спорті та туризмі, діяльності засобів масової інформації тощо”, - зазначається в документі.

 

Розробники Програми переконані, що її реалізація забезпечить розширення функцій та сфер застосування державної мови, розвиток української культури в усіх її проявах, формування цілісного національного інформаційно-культурного простору.

Програмою, зокрема, передбачено:

- проведення культурно-мистецьких заходів, конкурсів творчо-пошукових і науково-дослідницьких робіт із української мови і літератури;

- підтримка книговидавничої справи в Україні, зокрема видання книг українською мовою, у тому числі перекладної літератури, підвищення конкурентоспроможності української книжкової продукції;

- сприяння збільшенню на обласних телеканалах частки освітніх телепрограм щодо правил застосування української мови;

- інформування надавачів послуг у сфері теле-, радіомовлення та здійснення моніторингу щодо дотримання ними норм законодавства щодо використання державної мови тощо.

Загальний обсяг фінансування Програми з обласного бюджету – 15,7 млн млн грн.

Це - 16-та обласна мовна програма в Україні, затверджена за рекомендацією Уповноваженого із захисту державної мови та на виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», починаючи з 2021 року.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: