Завантаження ...

Чи змінилося ставлення до української – думки сум’ян у великому опитуванні

Чи змінилося ставлення до української – думки сум’ян у великому опитуванні фото

Мова має значення! – на жаль, остаточно пересвідчитися в цьому твердженні ми змогли після 24 лютого 2022 року. Чи змінилося ставлення українців до державної мови після повномасштабної агресії російської федерації? Чи переходять громадяни на українську? Користуються нею в побуті або лише там, де цього вимагає закон?

Це проект «Голос людей», і ці питання ми поставили на вулицях чотирьох українських міст: Чернігів, Суми, Одеса, Чернівці.

Міжрегіональний проект «Голос людей» організований на базі редакцій медіакомпаній з чотирьох українських міст. Співорганізаторами і партнерами проекту виступили: інформаційний сайт «Одеське життя», сумський сайт MistoSumy.com, сайт Чернівців 0372.ua та чернігівський сайт 0462.ua.

Наше опитування не претендує на стовідсоткову репрезентативність, ми просто поспілкувалися з людьми на вулицях українських міст. В результаті ми бачимо, що повномасштабна агресія росії вплинула на ставлення українців до державної мови, не залежно від того, чи були бойові дії в регіоні. На українську мову першочергово переходить молодь, але старше покоління теж намагається не відставати у мовному питанні.

 
 
 

Що відповідали сум’яни на питання:

- Чи змінилося ваше ставлення до української мови за останній рік?

- Як відбувається перехід на українську мову?

- Чи відчуваєте ви, що у вашому місті побільшало українською мови?

- Я с Донбасса переселенка, но я всегда любила украинский язык.

- Я пытаюсь, но у меня плохо получается. У меня муж и зять на украинском, многие. Половину на русском говорят, половину на украинском.

- Особисто моє ставлення не змінилося, оскільки я сама кандидат філологічних наук. І в українську мову закохана вже давно. І в нашому університеті пропагувалась українська мова з першого дня. Інакше не можна було. Але я точно знаю, і помітила, що більшість з мого оточення намагається якомога більше говорити українською мовою і саме з 24 лютого 2022 року.

- Якщо чесно, у мене синочок от спить, йому два роки і дев'ять місяців. І він наавіть говорить мені: не говори зі мною роською.

- Видно, як люди принципово. Навіть якщо до них звертаються російською, відповідають українською. Є такі випадки. Але ж у чатах спілкуються російською мовою.

- Після вторгнення так, змінилося. Намагаюся більше писати українською. Але розмовляти не дуже виходить.

- Ми ще і не зовсім сумські. Ми з Білопілля, але навіть у нас більше розмовляють українською.

- Так, звичайно, змінилось. Намагаємось розмовляти українською, тому що мова агресора це недопустимо зараз у нашій країні.

- Я розмовляю на роботі українською, зі своєю коханою людиною, спілкуюся з друзями. Намагаюсь це робити.

- Взагалі зустрічаються люди, які розмовляють чистою українською мовою. Але все одно зустрічається і в маршрутках, і скрізь російські слова...

- Я в побуті і користувався українською, послуговувався нею скрізь, в усіх сферах життя: на роботі...

- Я чую, особисто я, це мій власний досвід, більше і більше української, на вулицях, в магазинах...

- З дітьми намагаюсь більше розмовляти українською совою, оскільки садочок, школа в майбутньому. Все буде українською, тому стараємося...

- Досить таки малий відсоток людей, які змінилися. А так, як розмовляли російською або суржиком, так і розмовляють.

- Це питання не було так гостро виставлено до повномасштабного вторгнення, але дійсно, мені здається, зараз все ж таки більше людей переходять на українську, і українська стає все ж таки кращою у людей.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: