Завантаження ...

На Сумщині хочуть створити військовий шпиталь

На Сумщині хочуть створити військовий шпиталь фото

На нараді, яка пройшла в Сумській обласній раді, обговорювали питання забезпечення лікування військовослужбовців у комунальних закладах області. Річ у тому, що з початку повномасштабного вторгнення медзаклади Сумщини приймають на лікування українських захисників. Але, за словами начальника Управління охорони здоров’я ОДА Анатолія Котляра, військові протоколи лікування відрізняються від цивільних.

 

«Ми повинні зробити все можливе задля створення нашим захисникам гідних умов лікування і забезпечення їх усім необхідним, - висловив своє бачення посадовець. – Але через певні моменти, зокрема через те, що на Сумщині немає військового шпиталю, постає питання, і навіть є звернення військовослужбовців, щодо покращення їх харчування у лікувальних закладах області. Якщо медична складова більш-менш врегульована, то продовольча – ні. Хоча ми залучаємо і волонтерів, і благодійників».

 

Анатолій Котляр запропонував звернутися до народних депутатів України, аби ті порушили на законодавчому рівні питання відповідного перебування військовослужбовців у цивільних закладах.

Таким чином, на його думку, може бути збільшена вартість продовольчого пакета, або сформоване повністю окреме пакетування від НСЗУ.

Присутні пропонували, як варіант, розробити обласну окрему програму і фінансувати її за рахунок обласного бюджету. Депутат Людмила Чегренець запропонувала включити окремі пункти до вже існуючої обласної програми «Правопорядок», аби не розробляти нову. Вона внесла пропозицію зібрати дані за кількістю пролікованих захисників у лікарняних закладах області й внести в програму «Правопорядок» зміни щодо компенсації вартості лікування та харчування медзакладам.

 

«Все має ґрунтуватися на аналізі й цифрах, - підкреслила заступниця начальника військової адміністрації Сумської області Олена Бойко. – Володіючи повною картиною ми зможемо ініціювати окрему субвенцію державного бюджету місцевим бюджетам, щоб компенсувати витрати на харчування, медичне обстеження та лікування, враховуючи специфіку закладів».

 

Заступник голови Сумської обласної ради Валерій Ісмаілов наголосив, що важливо надати пропозиції вищому керівництву країни щодо вироблення єдиної державної політики в цьому напрямку. Та порушив питання створення у майбутньому обласного військового госпіталю, повідомили в облраді.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: