Завантаження ...

Конотоп і французький Фюмель стали містами-партнерами

Конотоп і французький Фюмель стали містами-партнерами фото

19 квітня у Конотоп завітав мер міста Фюмель Жан Луї Костес, який вже понад десять років є очільником мальовничого туристичного міста в районі Нової Аквітанії.

Програма зустрічі французької делегації в Конотопі планувалася в рамках Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Міжнародної конференції громад і регіонів, який відбувся у четвер, 20 квітня, в м.Києві. Від Конотопа на Конгресі був присутній міський голова Артем Семеніхін, інші високопосадовці разом з мером Фюмеля, який прибув до Києва у складі нашої делегації.

В Конотопі зустрічали гостя по-українськи, хлібом-сіллю, біля адмінбудівлі міської ради. В кабінеті Артема Семеніхін поспілкувалися з журналістами, а Конотопський міський голова висловив щиру вдячність французькому народу за підтримку, благодійним організаціям Франції - за ту величезну допомогу, яка вже надійшла до нашої громади і самому месьє Жану Луї Костесу за те, що відгукнувся на пропозицію відвідати Конотоп, незважаючи на перестороги воєнного стану.

Говорили про війну, про сучасну зброю, яку отримала Україна від європейських партнерів, про мужніх Захисників і про пересічних українців, які стали прикладом незламності нації для усього цивілізованого світу.

В першу чергу, за планом вшанували загиблих Героїв російсько-української війни хвилиною мовчання та покладанням квітів до Пантеону Національної Пам`яті Конотопа. Біля пам’ятного знаку за французькою традицією Жан Луї Костес запропонував учасникам заходу взятися за руки в знак єдності та шани тим, хто віддав своє життя за Україну.

Після цього відвідали Конотопське транспортне управління. Ознайомилися з роботою підприємства. А.Семеніхін розповів, яку вагому благодійну допомогу отримало КТУ від Європи уже під час війни. Показав сучасні автобуси і трамваї, які вже курсують дорогами нашого міста.

Далі рушили з оглядовою екскурсією до Конотопського музею авіації. Месьє Жан Луї Костес був приємно вражений експонатами, які збергіаються в музеї і зазначив, що це чудове місце для туристів, бо тут поєднується історія і сучасність.

В центрі ВПО, що на базі Конотопського ліцею № 2, ознайомилися з активностями дорослих та дітей, які щодня відвідують центр, щоб отримати тут психологічну допомогу і адаптуватися до життя в Конотопській громаді. Для нашого гостя діти приготували французький сюрприз-невеличке показове заняття та подарували на згадку паперових голубів на знак вдячності за солідарність французького народу з українським та як символ віри у Перемогу. Не обійшлося і без частування. Жан Луї Костес із задоволенням скуштував українські вареники.

Після цього відвідали Конотопську ДЮСШ. Поспілкувалися з директоркою, депутаткою міської ради Тамарою Паламарчук та заслуженим тренером України, депутатом Віктором Гайдуком. Школа, де виховуються чемпіони, надзвичайно вразила нашого французького гостя. Нам є ким пишатися!

Цікавою для поважної делегації стала екскурсія місцями боїв з московітами у Конотопі. Рухалися вздовж проспекту Червоної Калини і розповідали, як це було і як Конотоп відігнав окупанта за межі міста у перші дні війни. Біля Каменя на честь Конотопської битви, під історичну розповідь, Жан Луї поринув у події далекого минулого Конотопа - славетної і найгучнішої перемоги українського війська із союзниками над московією.

Як маленькі конотопці рятуються в укриттях під час сигналів повітряної тривоги, французький гість побачив, відвідавши укриття в ДНЗ «Ялинка». В цьому місці затишно, як вдома, ніби нічого не нагадує про сумні реалії. Завдання наших педагогів – створити безпечні умови для дітей, і влада міста робить усе, щоби малеча не відчувала воєнних тривог. Про це говорив міський голова Артем Семеніхін.

В Конотопській ЦРЛ гостям показали нове приймальне відділення. Директор Василь Згонник поінформував про величезну кількість гуманітарної допомоги, яку отримали заклади охорони здоров`я Конотопа від європейських партнерів. Також він розповів про сучасне медичне обладнання, яке надійшло зокрема з Франції.

О 16.30 провели урочисте засідання 28 позачергової сесії Конотопської міської ради. Жан Луї Костес у вітальному слові до депутатів зазначив, що він вже був у Конотопі раніше, близько 16 років тому, і він вражений, як змінилося місто завдяки роботі мера Артема Семеніхіна і його команди. Він вдячний за гостинність та дружній прийом і обіцяє допомагати нашій громаді в усьому, що буде від нього залежне. Фюмель стане надійним партнером Конотопа, і наші громади знайдуть перспективи розвитку на взаємовигідних умовах.

Проголосували три проєкти рішень. Артем Семеніхін урочисто вручив Подяку Конотопської міської ради Муніципальній раді м. Фюмель та разом з месьє Костесом підписали Протокол про наміри щодо партнерства і співпраці. Сама Угода про партнерство, як зазначив Конотопський очільник, буде підписана під час Президентського Конгресу.

 

«Війна важка для усієї України, Конотоп – не виключення,але ми не тільки приймаємо допомогу, ми її і надаємо, по-перше – нашим мужнім Збройним Силам, а також іншим громадам, які до нас звертаються», - зазначив А.Семеніхін під час голосування за проєкт рішення про передачу комунальної техніки (автобусів) у комунальну власність міських рад Херсона, Бурині та Батурина за їхніми зверненнями.

 

Підсумовуючи зустріч поважного гостя з Франції в нашій громаді, зазначимо, що Конотоп стає все більш відомим у світі: і завдяки вічній славі наших пращурів-козаків, і завдяки щоденній кропіткій праці місцевої влади з налагодження партнерських відносин з провідними європейськими містами.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: