Завантаження ...

Під Сумами п'яний чоловік спалив двоповерхову дачу

Під Сумами п'яний чоловік спалив двоповерхову дачу фото

У Сумському районі чоловік напідпитку підпалив суху рослинність на лузі. Від пожежі зайнявся та повністю згорів двоповерховий дачний будинок іншого жителя Сум і вщент вигорів луг.

Вчора до чергової частини Сумського районного управління поліції надійшло повідомлення від 51-річного жителя обласного центру, про те, що в селі Гірне Сумського району згорів його двоповерховий дачний будинок, що був розташований поряд з лугом на околиці села. Попередньо, знищення будинку вогнем сталося через підпал сухої рослинності на лузі 34-річним місцевим жителем. Чим чоловікові заважала трава, невідомо, але факт залишається фактом, луки, на яких вже почала зеленіти молода рослинність вигоріли вщент, та ще й повністю згорів чужий будинок. На момент приїзду поліції чоловік, що вчинив пожежу, був у стані сп’яніння. Вчора слідчим відділенням Сумського РУП за вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 245 «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» Кримінального кодексу України. Розпочато досудове слідство.

На жаль, в області в нинішньому році це далеко не перший випадок, коли від спалювання сухої рослинності, листя та сміття стаються пожежі, займаються людські домоволодіння, техніка, гинуть люди. І це у прикордонній області, під час війни, коли російські ворожі обстріли та заграви пожеж від них і так тримають людей у постійній напрузі.

Поліція закликає громадян утриматися від спалювання сухої рослинності та листя на присадибних ділянках, в полях та на територіях населених пунктів. За порушення цієї заборони Законодавством встановлені серйозні штрафи. Згідно зі ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил пожежної безпеки в лісах для громадян передбачено штраф від півтори тисячі гривень до більш ніж чотирьох з половиною тисяч гривень, а для посадових осіб ця сума може скласти понад 15 000 гривень.

Штраф за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі для громадян може сягнути 15300 грн, а для посадових осіб від майже 11 000 до 30 600 гривень.

За випалювання стерні, пасовищ, лук, узбіч, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю у населених пунктах громадянин, який був спійманий за цим заняттям може сплатити штраф від трьох до понад шести тисяч гривень, посадовець від 15 300 до понад 21 тисячі грн. Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, ще більші.

- для громадян: (6120 – 12240 грн.);

- для посадових осіб: (21420 – 30600 грн.).

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

- штрафом (91800 до 153000 грн.);

- або позбавленням волі до п’яти років.

Якщо внаслідок цього ще й загинули люди, тварини, чи настали інші тяжкі наслідки, зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Тому, завжди перебуваючи у лісі чи в полі, дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки, не допускайте поширення відкритого вогню, облаштувань вогнищ, неконтрольоване полум’я, чи навіть іскра та недопалок цигарки можуть спричинити масштабні пожежі, загибель тварин і людей, повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: