Завантаження ...

У сумських лісах триває «сезон тиші»

У сумських лісах триває «сезон тиші» фото

Державна екологічна інспекція у Сумській області доводить до відома громадян, що до 15 червня в екосистемах Сумщини триватиме «сезон тиші».

Приблизно до цього часу відбуватиметься активне розмноження більшості видів диких тварин, а тому важливо мінімізувати ознаки присутності людини на природних територіях. У зв’язку з цим, в Україні не дозволено проведення будь-яких робіт і заходів, котрі можуть стати джерелом підвищеного шуму та потенційно порушувати спокій птахів, звірів та інших представників тваринного світу.

Так, відповідно до ЗУ «Про тваринний світ», щороку з початку квітня до середини червня на природних територіях заборонено: вирубування лісових насаджень і пересування моторними плавзасобами; влаштування ралі та подібних змагань на транспортних засобах; проведення культурних та інших «гучних» масових заходів; запуск феєрверків і здійснення вибухових робіт тощо.

Звісно, в умовах дії воєнного стану та постійних обстрілів прикордонної території російськими військовими злочинцями, повноцінно дотримуватися «режиму тиші» на Сумщині просто нереально. Тому законодавством скасовано заборони і обмеження для тих видів діяльності, які спрямовані виключно на забезпечення оборони держави і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій та збройної агресії російської федерації проти України.

Та в цілому для громадян і суб’єктів господарювання вищезазначені вимоги природоохоронного законодавства залишаються чинними. Також слід пам’ятати, що рік тому розпорядженням голови військової адміністрації було заборонено в’їзд всіх транспортних засобів та відвідування населенням лісів Сумщини до кінця дії воєнного стану. Ця заборона поширюється на всіх громадян, окрім військовослужбовців, працівників підприємств-лісокористувачів, правоохоронних і контролюючих органів й органів місцевого самоврядування.

Задля забезпечення охорони середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин екоінспектори постійно контролюють стан дотримання тиші на природних територіях Сумщини. За порушення «сезону тиші» статтею 87 КУпАП передбачено накладення штрафу на громадян до 850 грн., і на посадових осіб – до 1190 грн.

У зв’язку із зазначеним, Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає кожного не шуміти в екосистемах та не допускати іншої діяльності, яка може вплинути на стан тваринного світу під час масового народження потомства.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: