Завантаження ...

У Сумах батьки та вчителі школи № 10 та гімназії № 1 проти реорганізації навчальних закладів

У Сумах батьки та вчителі школи № 10 та гімназії № 1 проти реорганізації навчальних закладів фото

Сумська гімназія № 1 приєднається до школи № 10 і переїде у її приміщення. Із з’єднаних навчальних закладів планують створити потужний ліцей "Лідер". Будівля ж, яку займала гімназія і до цього ділила зі школою № 12, залишиться повністю школі 1№ 12.

Такі зміни, говорить начальниця управління освіти й науки Неля Вербицька, плануються у рамках освітньої реформи. Батьки та вчителі проти такої реорганізації, пише Суспільне.

 
 
 

"Наша школа одна з найперших організувала онлайн навчання. Оці перші уроки, які були зі сльозами на очах, вони відчували, що є оцим колективом. Коли кажуть, що школа – це наш дім, це не пусті слова. Ми це відчули завдяки педагогічному колективу. Що буде з ним зараз?", — сказала мати учениці школи № 10 Світлана Пономарчук.

Вчителі школи № 10 працюватимуть й надалі, запевняє Неля Вербицька. Скорочення ж може торкнутися адміністративного та обслуговуючого складу: "В проєкті рішення чітко прописано: ті посади по штатному розкладу, які будуть подвоюватися. Бухгалтерія, обслуговуючий персонал. Не може бути два директори, 25 заступників".

Про те, що школу № 10 приєднають до першої гімназії, дізналась 4 квітня, говорить директорка навчального закладу Нінель Купрєєва: "Наповнюваність закладу – 1280 учнів. На сьогоднішній день в закладі 1277 учнів. Ми випустимо два класи, а набирати будемо чотири перших класи. Куди садити учнів? Чому б не залишити ліцей з початковими класами, як це робиться з іншими закладами?".

Реорганізація шляхом приєднання торкнеться не лише десятої школи, говорить заступник міського голови Станіслав Поляков. За його словами, те ж саме чекає на восьму, тринадцяту школу. Повною мірою трансформація планується на 2027 рік. У вересні ж цього року 10 школа ще набиратиме першачків – востаннє. І поступово має вивести початкову ланку. Місць для учнів двох навчальних закладів, говорить Станіслав Поляков, вистачить: "Чому такий вибір? В 10-й школі 1200 учнів, мережа – 1380. Там є певний недобір. Якщо там недобір плюс вони випускають одинадцяті класи. Плюс гімназія випускає свої одинадцяті, десь зменшується набір початкової школи, враховуючи, що в онлайн діти навчаються, тобто це все поєднується в мережу потужності десятої школи".

Роз’єднати першу гімназію та дванадцяту школу мали ще чотири роки тому, говорить Неля Вербицька, після перевірки Державною службою якості освіти: "Були зауваження про те, що два потужні заклади не можуть перебувати в одній будівлі. Ця проблема повинна була давно вирішитися. Потужність і мережа закладів перевищує в два рази. На координаційній раді була пропозиція про створення потужного ліцею".

Офіційну позицію щодо приєднання до 10 школи директорка першої гімназії Лариса Симоненко обіцяла надати пізніше, після того, як обговорить ситуацію із педколективом. Ми запитали думку вчителів та водночас батьків дітей, що навчаються в гімназії № 1.

Тетяна Учтинська — викладачка гімназії №1 зазначила: "Ми категорично проти. Об’єднання з десятою школою не є логічним. Це навчальний заклад абсолютно іншої структури. Ми гімназія, вони – загальноосвітній заклад. Як можна об’єднувати непоєднуване? Діти емоційно виснажені, викладачі емоційно виснажені. Напруження. Додати вогню в цю ситуацію – я не думаю, що це правильне рішення".

"Будемо стояти на тому, що гімназія має залишитися тут, куди прийшли наші діти", — сказала Марина Стеценко.

Діти, які хочуть залишитися в будівлі першої гімназії, залишаться там і навчатимуться у новоствореному ліцеї №12, зазначила Неля Вербицька. Учні 10-ї школи переводитися у інший навчальний заклад не будуть.

"Жодна дитина не буде відрахована. Тільки за згодою батьків. І, якщо говорять, що будуть переводити з класу в клас – ні. Якщо клас який і перейде з гімназії, то він буде додатковим класом у паралелі. Але ніяк не будуть змішані діти", — зазначила Неля Вербицька.

Батьки учнів 10-ї школи 6 квітня подали петицію, якою вимагають припинити реорганізацію двох навчальних закладів (скрін).

Менш ніж за добу електронний документ набрав потрібну кількість голосів. Станом на 10 квітня підписів майже півтисячі.

Тепер розглянути петицію мають депутати міської ради. Поки ж триває громадське обговорення, пропозиції приймаються до 19 квітня. Загалом, освітня реформа розпочалась у 2020 році і в більшості областей України вже завершилась, говорить Неля Вербицька. Додає: у Сумах закінчити трансформацію треба до 2027 року. Тоді всі школи громади стануть або початковими школами, де навчатимуться 1-4 класи, або гімназіями – 5-9 або ліцеями – 10-12 класи. За словами Вербицької, тільки такі навчальні заклади отримають фінансування.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: