Завантаження ...

У Сумах планують відкрити філію Інституту серця

У Сумах планують відкрити філію Інституту серця фото

Разом із бригадою лікарів директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров приїхав до Сум, аби провести консультації для дорослих та дітей. Принагідно він поспілкувався з головою обласної ради Віктором Федорченком та депутатом облради Вірою Лаврик.

Відомий кардіохірург, професор порушив питання створення філіалу Інституту серця в Сумах, яке попередньо обговорювалося наприкінці минулого року.

«Ми вже отримали дозвіл від МОЗ на відкриття філії Інституту серця в Сумах та зробили замовлення на обладнання. Наразі розробляється проєкт будівництва, аби розуміти його вартість. Ми готові підготувати для нового кардіоцентру всіх необхідних фахівців і дамо перший поштовх для розвитку кардіохірургії. За нашими найскромнішими підрахунками, потреба в операціях на серці для жителів Сумщини становить 1 тисячу на рік. Зараз реально виконати 500 операцій. У нас вже є досвід проведення трьох трансплантації серця на базі Центральної міської лікарні Сум. Поки що все обладнання ми привозимо з собою», - зазначив Борис Тодуров.

Присутні обговорили можливі шляхи проєкту та будівництва нового корпусу, медичного наповнення диспансеру, пакетування НСЗУ, підвищення рентабельності клініки тощо.

Віктор Федорченко заявив про цілковиту підтримку філії Інституту серця на Сумщині та створення повноцінного обласного кардіохірургічного відділення. «Не дивлячись на надзвичайно тяжкий час, ми прагнемо збудувати нову модель охорони здоров’я області. І якщо нам вдасться створити надсучасний кардіологічний центр – це буде великою подією в галузі медицини», - висловив своє бачення голова обласної ради.

Віра Лаврик порушила тему виїздів кардіологічної бригади в райони області. В. о. директора кардіодиспансеру Олександр Русанов повідомив, що такі виїзди є. «Під час виїздів в райони ми виявляємо пацієнтів, які потребують стаціонарного лікування та тих, кому потрібна коронографія, оперативні лікування», - сказав лікар.

Також розповів, що на жаль, нині багато інфарктів у військових. Якщо дивитися їх судини, вони старші фізично від судин людей такого ж віку на 10 років! Зараз в Інституті серця для військових створили окрему програму лікування. Консультування, операції – все безплатно.

У ході спілкування Борис Тодуров повідомив, що нині погіршується кардіологічне здоров’я населення, в тому числі й через війну. Тому, певен, в Сумах потрібно розвивати кардіохірургічну службу. Тим більше, що область має дуже професійний і фаховий кадровий потенціал. «Я був ініціатором першого ангіографічного відділення на базі Сумського кардіологічного диспансеру. Ми провели навчання для декількох десятків спеціалістів, які сьогодні працюють не тільки в диспансері, а й у першій міській та обласній лікарнях. Це наші вихованці, які проходили навчання в Інституті серця і сьогодні забезпечують допомогу при гострому інфаркті для всієї області. Тож якщо нам вдасться відкрити філію Інституту серця, буде врятовано багато життів», - акцентував відомий лікар.

За попередніми підрахунками будівництво обійдеться у 200 млн грн. «Якщо віднайдемо кошти, можна збудувати філію за два роки, - висловив бачення Віктор Федорченко. - Ми шукатимемо інвесторів. Можливо запрацює державна програма. Частково, сподіваюся, виділимо гроші з обласного бюджету. Принаймні ми робитимемо все, щоб медична галузь розвивалася. Щоб жителі області мали змогу лікуватися тут, а не їхати в інші області чи за кордон».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: