Завантаження ...

На Сумщині пройшов VI Форум директорів закладів загальної середньої та позашкільної освіти

На Сумщині пройшов VI Форум директорів закладів загальної середньої та позашкільної освіти фото

Повітряні тривоги, ракетні обстріли, відключення електроенергії – такі виклики постали перед освітянами Сумщини з першого дня повномасштабного вторгнення росії. Та попри все педагоги залишаються на своєму освітянському фронті і продовжують навчати, виховувати і закладати фундамент під нову післявоєнну Україну.

З огляду на це 30 березня у молодіжному центрі «Романтика» відбувся VI Форум директорів закладів загальної середньої та позашкільної освіти Сумщини «Освіта. Рік незламності. Крокуємо до Перемоги». Спільно з керівництвом області, депутатами, головами громад, керівниками місцевих відділів освіти, директорами закладів загальної середньої та позашкільної освіти, очільниками вишів учасники Форуму обговорили безпечне освітнє середовище, впровадження в освітній процес STEM-освіти, психологічне здоров’я учасників освітнього процесу, позашкільну освіту.

Майже 500 учасників, цікаві локації, показові виступи, флешмоб «Ми з України!», презентації, інновації – це все створило не лише робочу, а й національно-патріотичну атмосферу.

 

«Вітаю всіх учасників Форуму, - звернувся до присутніх голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко. - По-перше, хочу подякувати всім педагогам за вашу надважливу місію – виховання дітей. По-друге, зазначу, що перед нами стоїть надзвичайний шанс побудувати європейську державу. А це стане можливим лише завдяки вам, шановні освітяни, бо величезна частка виховання наших дітей іде саме зі шкільних колективів. Ці важкі часи стали для нас викликом та одночасно поштовхом до рішучих дій. Навчати наших дітей, зайняти їх у позашкільний час – це виклик для вчителів і керівників навчальних закладів та закладів позашкільної освіти. Ви цей виклик прийняли й успішно його долаєте. Певен, що сьогодні, під час Форуму, ви не тільки обміняєтеся досвідом, а й обговорите нові дієві механізми взаємодії».

 

Віктор Федорченко особливий акцент зробив на необхідності підтримки освітян під час воєнного стану, побажав усім переможного миру, здоров’я, витримки.

Директор Департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова розповіла, що в області 362 заклади середньої освіти, біля 100 – позашкільної освіти. Жоден з них не припинив своєї діяльності. У системі середньої освіти області навчається 96 тисяч дітей. За останній рік із Сумщини виїхало 13 тисяч учнів, 12 тисяч з них за кордоном. Утім усі сподіваються на якнайскоріше їхнє повернення.

 

«Ваша робота критично важлива у будь-який час і в рази важливіша у прикордонному регіоні в умовах воєнного стану, - говорив тимчасово виконуючий обов’язки голови Сумської ОДА – начальника обласної військової адміністрації Тарас Савченко. - Розумію, які виклики зараз стоять перед педагогічною спільнотою і з точки зору безпеки, і з точки зору організації навчання, враховуючи, що частина учнів знаходиться поза межами області. Але ви достойно реалізуєте свою освітянську і громадську місію, розуміючи, що у ваших руках – наше майбутнє».

 

Подякував організаторам форуму за високий рівень організації і народний депутат України Михайло Ананченко. Він наголосив, що до війни було багато думок, як покращити якість освітніх послуг. «Але війна розставила все на свої місця і показала, що ви виховали потужне покоління патріотів, які зараз зі зброєю в руках боронять нашу країну, захищають кожен метр своєї країни. Це говорить про те, що українська освіта – найкраща. І зараз ви виховуєте тих, хто відбудовуватиме нашу країну. Бажаю вам успіхів, сил та наснаги».

Під час роботи Форуму Вікторія Гробова презентувала програму «Молода генерація Сумщини на 2023-2027 роки». Учасники заходу порушили питання викликів, які постали перед освітянами, а також наголошували на перспективах розвитку галузі у наступні роки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: