Завантаження ...

Держекоінспекція нарахувала майже 1,5 млрд грн екологічних збитків на Сумщині від російської агресії

Держекоінспекція нарахувала майже 1,5 млрд грн екологічних збитків на Сумщині від російської агресії фото

З початку повномасштабної війни Держекоінспекція нарахувала майже 1,5 млрд. грн. екологічних збитків за засмічення водних об’єктів Сумщини.

Державна екологічна інспекція у Сумській області розрахувала суми збитків за чотирма фактами засмічення водних об’єктів, внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. На основі даних, отриманих з офіційних джерел, фахівцями Інспекції було встановлено, що у лютому-березні 2022 року під час активної фази бойових дій в різних точках Охтирського району було підірвано автомобільні мости, що призвело до засмічення поверхневих водних об’єктів.

Зокрема, виявлено, що руйнація мосту поблизу с. Пожня Великописарівської ОТГ призвела до засмічення р. Ворсклиця більш ніж на 97 мільйонів гривень збитків.

Біля с. Куземин Груньської ОТГ залишки будівельних конструкцій мосту засмітили р. Ворскла, що потягло за собою екологічні збитки на суму майже 69 мільйонів гривень.

Таку ж суму шкоди (майже 69 млн.грн.) заподіяно довкіллю внаслідок засмічення водного об’єкту в с. Семереньки Тростянецької ОТГ.

Підрив ще одного мосту Тростянецької ОТГ в с. Микитівка призвів до засмічення природного водотоку на суму більше 17 мільйонів гривень.

Загалом станом на 17.03.2023 фахівцями Інспекції розраховано збитки за засмічення 9 водних об’єктів Сумщини внаслідок підриву автомобільних мостів. Наразі загальна сума збитків за цими фактами сягнула майже 1,5 мільярди гривень. Втім, варто зазначити, що на опрацюванні Інспекції знаходяться матеріали за іншими аналогічними фактами, тому сума шкоди, заподіяної водним ресурсам, є далеко не остаточною.

Слід підкреслити, що Держекоінспекція фіксує злочини росіян проти довкілля та нараховує збитки і в інших сферах екології. При цьому, протидія екоциду, який влаштовує російська федерація на території України, є одним із 10 обов’язкових пунктів формули миру, яку представив Президент України Володимир Зеленський на саміті G20. Цей план підтримали США, країни-члени Європейського Союзу та інші держави. Це додає впевненості, що після перемоги України світова спільнота сприятиме невідкладному стягненню репарацій з російської федерації, в тому числі й збитків, завданих навколишньому природному середовищу Сумської області.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: