Завантаження ...

У Сумах відкрилась фотовиставка, присвячена річниці повномасштабного вторгнення

У Сумах відкрилась фотовиставка, присвячена річниці повномасштабного вторгнення фото

У Сумах відкрилась фотовиставка із назвою “43 миттєвості війни. Сумщина”. Експозиція присвячена річниці повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Світлини, які зроблені у перші тижні після визволення Сумської області від російських військ — бачили кореспонденти Суспільного.

У Молодіжному Центрі “Романтика” в Сумах відкрилась фотовиставка “43 миттєвості війни. Сумщина”. На фотографіях наслідки вторгнення російських військ на Сумщину. Автори світлин — фотографи студії “Мальва”.

“З перших днів почали знімати, що відбувається на нашій рідній Сумщині. Були в Тростянці, були в Боромлі, були в Охтирці, в Бішкіні, у Ворожбі. Спілкувались із людьми, назнімали багато матеріалу. Це тяжко згадувати взагалі. Знаєте, брали багато інтерв’ю в людей, які це все пережили. Це, звичайно, було неймовірно і не дай Боже, щоб все знову повторилось”, — сказала фотографиня Світлана Смірнова.

В експозиції 43 світлини, зроблені в березні 2022 року. Про одну з них розповіла фотографиня Ольга Вовк.

“Коли вийшла Кантемирівська дивізія з Ворожби, Лебединського району - ось там є світлина, де розчавлена машина просто вщент. Там їхала сім’я, якщо я не помиляюсь, п’ятеро людей. Вони своєю цією колоною танків проїхали неодноразово по тій машині. Ми маємо то показувати для наших нащадків, щоб вони знали, як відбувалося все насправді”, — зазначила Ольга Вовк.

По завершенню виставки три світлини будуть виставлені на благодійний аукціон. Гроші з їх продажу фотографи передадуть на потреби Збройним Силам України. Про дату проведення аукціону повідомлять на сторінках фотостудії “Мальва”.

Роботи, що будуть виставленні на аукціон по завершенню виставки. 20 лютого, 2023 р. Фото: Суспільне Суми

“Представлена картина, де козак з бандурою задумався, це наша “артяга” сумська горить. Наступна картина, там де жінка з мечем перемагає навалу таку - це заходить техніки колона і Охтирка: це, як кажуть, тримайся, як шафка. А коли ми приїхали туди і побачили, що будинку немає, просто цегла і все. І стоїть батарея. І ми написали: “Тримайся, як батарея”, бо інакше неможливо було її назвати”, — прокоментувала фотографиня Ольга Вовк.

Враженнями від побачених світлин поділились перші відвідувачі фотовиставки.

“Біль… Біль війни, біль розрухи, біль смерті. За що? Навіщо це все?”, — сказала відвідувачка Світлана Пікіна.

“Руйнування величезні. А там, де руйнування, там і люди страждають. Загиблі є і поранені і зруйновані домівки. Величезне горе, звичайно, України. Але ми витримаємо”, — поділився враженнями відвідувач Микола Приходько.

Триватиме фотовиставка до 28 лютого.

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: