Завантаження ...

Анастасія Меркушина - чемпіонка Європи у спринті

Анастасія Меркушина - чемпіонка Європи у спринті фото

Після двох медальних успіхів у індивідуальних гонках Чемпіонату Європи, з української команди певною мірою було знято тягар відповідальності за результат. І були сподівання, що після дня відпочинку і за рахунок розкутості нашим спортсменам вдасться у спринтах порадувати результатом. І у підсумку сталась найбажаніша радість з можливих!

Першою з українок у жіночій гонці на старт вийшла глухівчанка Анна Кривонос, і розпочала дуже вдало. В той час як суперниці на лежці масово заходили на кола штрафу, Аня відстрілялась чисто, показуючи при цьому досить непогану швидкість на фоні суперниць з першої стартової групи. Друга половина гонки вийшла для Кривонос складнішою: коло штрафу в стійці і втрачений темп на лижні призвели до підсумкового 22-го місця, пише biathlon.com.ua.

Старту другої нашої спортсменки довелось чекати досить довго – випускниця СумДУ і вже срібна призерка цього чемпіонату Юлія Джима з’явилась на трасі пізніше більшості основних суперниць. Але, добре відпрацювавши на першому колі, Юля промахом на лежці значно ускладнила собі боротьбу. А потім двома промахами у стійці лідер команди, на жаль, викреслила себе з числа претенденток на боротьбу у спринті, і, схоже, зробила недоцільним старт у гонці переслідування – 39-та.

Зате все якнайкраще склалось зі стрільбою в уродженки Сум Анастасії Меркушиної! Настя, яка два дні тому в індивідуальній гонці виглядала не надто переконливо, усі сили зібрала на спринт! Два рубежі вона пройшла з другою швидкострільністю, і головне – чисто! При цьому на трасі якщо й поступалась, то не критично багато, і на останнє коло дистанції вийшла лідером!

Щоправда, зовсім поруч був графік двох суперниць, які на той момент вже завершили гонку і посідали на фініші два перших місця. Титулована німкеня Ванесса Хінц відставала лише на п’ять секунд, а більш швидкісна шведка Тільда Йоханссон – на десять. Але сил у Насті вистачило!!! Так, протягом останнього кола вона по дещиці віддавала перевагу, але тренери несамовито підганяли Меркушину по трасі ,і на фініші вона випередила Йоханссон на 0,5 секунди, а Хінц – на 1,8!!!

З суперниць, що стартували пізніше, жодна втрутитись у боротьбу за медалі вже не змогла. Анастасія Меркушина – чемпіонка Європи!!! Це друга міжнародна перемога Насті на дорослому рівні. Причому перша відбулась більш ніж п’ять років тому, коли Меркушина у блискучому стилі виграла спринт на Кубку IBU в Ріднау. Проте ця перемога набагато більш напружена, бажана і коштовна!

Після цього за виступом ще двох українок можна було спостерігати спокійніше. Та й, на жаль, їхні результати не викликали вже таких емоцій. Для Олени Білосюк друга гонка поспіль вийшла невиразною – з трьома колами штрафу і невисокою швидкістю. Сьогоднішній 55-й результат дає підстави перепочити перед естафетою, де, сподіваємось, капітан команди саме командних інтересах проявить найкраще з можливого на сьогодні.

Нарешті, для Любові Кип’яченкової гонка вийшла найскладнішою серед наших дівчат. Вже на першому рубежі вона припустилась двох хиб, потім ще одну мішень не закрила у стійці, і у підсумку ледь потрапила до гонки переслідування, фінішувавши з 52-м часом.

У загальному заліку Кубка IBU сталась зміна лідера. Сьогоднішній срібний призер Тільда Йоханссон обійшла попереднього володаря першої позиції Жілонн Ґіґонна – француженка у спринті фінішувала лише шостою. Зараз між ними 28 очок на користь спортсменки зі Швеції. Анастасія Меркушина за рахунок перемоги стрімко піднялась по сходинках тоталу, і тепер є кращою з українок, посідаючи 38-ме місце.

У Кубку націй наша жіноча команда завдяки допомозі основи перемістилась на сьому позицію, обійшовши команду Швейцарії. Однак просунутись вище вже буде майже неможливо через значне відставання від шостого місця.

Спринт. Жінки

1. Анастасія Меркушина (0+0) 23:14,5

2. Тільда Йоханссон (1+0) +0,5

3. Ванесса Хінц (0+0) +1,8

...

22. Анна Кривонос (0+1) +1:26,0

39. Юлія Джима (1+2) +1:58,7

52. Любов Кип'яченкова (2+1) +2:11,5

55. Олена Білосюк (1+2) +2:14,8

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: