Завантаження ...

Церковні громади ПЦУ на Сумщині можуть самостійно вирішувати, за яким календарем святкувати Різдво

Церковні громади ПЦУ на Сумщині можуть самостійно вирішувати, за яким календарем святкувати Різдво фото

Громади православної церкви України з цього року можуть самостійно визначатись, за яким календарем правити різдвяну службу.

Про це Суспільному розповів архієпископ Сумський та Охтирський ПЦУ Мефодій.

У родині Світлани Колодяжної Різдво відзначатимуть подвійно - і 25 грудня і 7 січня. Жінка каже, що чимало людей не готові кардинально змінювати традиції, яких дотримувались роками.

"У нас сімейна традиція - відвідувати родичів на Недригайлівщині, щоб там зустріти Різдво. Враховуючи, що така традиція у батьків, я навідую їх, і в нас іде подальше святкування і 7 січня", - говорить вона.

Усі свята за старим стилем відзначатиме і сумчанин Дмитро Бабко. Втім, згодом планує переходити на святкування за новоюліанським календарем.

"Різдво ми святкуємо 7 січня, але я вже бував і в католицькому крамі і відкритий до всіх традицій. Втім, думаю, що для України сьогодні потрібно йти подалі від радянщини, і, можливо, переключитися на європейські традиції", - говорить він.

Чи варто переходити українським церквам з юліанського на григоріанський календар, такі дискусії тривають останнє десятиліття, говорить настоятель храму Дванадцяти апостолів у Сумах Іван Чекалюк.

Втім, відзначати Різдво чи День Святого Миколая за новим чи старим стилем - особиста справа кожної родини. Головне, пам'ятати значення цих релігійних свят, каже священнослужитель.

За словами архієпископа сумського та охтирського ПЦУ Мефодія, різдвяні богослужіння православним храмам дозволили правити в обидві дати, на розсуд громад та настоятеля храму.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: