Завантаження ...

Сумський депутат отримав премію Григорія Сковороди

Сумський депутат отримав премію Григорія Сковороди фото

Директор КНП СОР «Сумська обласна клінічна лікарня», депутат облради Володимир Горох удостоєний Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Григорія Сковороди за участь в організації культурних заходів, підтримці народних фольклорних колективів та популяризація культурної спадщини Сумщини та Кролевеччини.

 Премію було засновано в 1991 році у відповідь на вандальське розбиття погруддя Григорія Сковороди в Чорнухах, на його батьківщині. Перше вручення премії відбулося в 1992 році.

Щороку премія вручалася на сковородинівських вечорах за участю провідних митців України – її лауреатів та державних діячів. Лауреатами премії імені світового мислителя – українця стали митці дванадцяти країн світу (до речі – вони є на всіх материках земної кулі!), провідні майстри і колективи культури України, зокрема, Дмитро Гнатюк, Борис Олійник, Ольга Чубарева, Юрій Мушкетик, Євдокія Колесник, Микола Кіщук, Володимир Чепелик, квартети «Явір» і «Гетьман» і ще багато славних зірок нашої духовності. З 2019 року під час пандемії, а потім у зв’язку з воєнними діями на Сході оргкомітет премії припинив роботу журі – подання на присудження премії не розглядалися три роки.

На цьогорічному зібранні оргкомітет прийшов до думки: ми обов’язково переможемо! А щоб перемогти – треба боротися. А щоб боротися і перемагати – треба жити повнокровним життям. А без культури такого життя не буває. Тому було прийнято рішення повернулися до 2019 року і розглянути всі подання на присвоєння звання Лауреата Міжнародної премії імені Григорія Сковороди за три минулі роки.

Тож за рішенням журі якраз у 300-ту річницю від дня народження світового мислителя саме Володимира Гороха обрано Лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди.

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: