Завантаження ...

Чому кількість черг до відключення неоднакова у Сумах та області?

Чому кількість черг до відключення неоднакова у Сумах та області? фото

Доволі часто у споживачів виникає питання, чому по місту Суми погодинні відключення застосовуються тричі на добу (по дві години), а по області – шість разів на добу (по дві години)?

Справа у тому, що місто Суми має найбільше енергоспоживання в області. В обласному центрі працюють великі підприємства, які забезпечують розвиток регіону: АТ "Технологія", ПАТ "Сумихімпром", Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання, ПАТ "Укрнафта" та ін. Також у Сумах знаходяться лікарні, соціальні та адміністративні заклади, від яких залежить оперативність і стабільність надання послуг мешканцям усієї області. Знеструмлення цих закладів може призвести до часткового або повного колапсу із наданням послуг, зокрема соціально вразливим верствам населення: дітям, пенсіонерам, людям з інвалідністю.

Інакше кажучи, різниця між тривалістю відключень у Сумах та області зумовлена установами і підприємствами, розташованими в обласному центрі, що є стратегічно важливими для держави, забезпечують нормальну життєдіяльність населення Сумської області, мають вплив на національну безпеку і оборону, охорону здоров'я, енергетику, хімічну промисловість, комунальне господарство, транспорт, банки та фінанси, інформаційні технології, продовольство, природне середовище, особливо під час воєнного стану.

Крім того, місто Суми має більшу щільність житлової забудови, порівняно із районами в області, що, відповідно, потребує більших обсягів енергоживлення.

Починаючи з 10 жовтня, через масовані ракетні удари росіян, у Сумській області (як і в інших областях Центрального та Північного регіонів України) застосовувалися аварійні відключення. Тривалість цих відключень, на жаль, подеколи перевищувала дві години. Завдяки графікам погодинних відключень часові диспропорції вдалося вирівняти. До того ж, погодинні відключення, на відміну від аварійних, є плановими, що дає можливість підготуватися до знеструмлень завчасно. Зауважимо, що за рівнем потужності, одна черга відключення споживачів у Сумах відповідає декільком чергам, за якими знеструмлюються райони в області.

Сумські енергетики в жодному разі не поділяють споживачів за місцем проживання, статусом або будь-якими іншими категоріями. Завдання АТ "Сумиобленерго" полягає винятково у збереженні електромереж від аварійних пошкоджень через перевантаження. Це головна причина, з якої доводиться застосовувати погодинні та/або аварійні відключення.

Звісно, вимкнення електроенергії (чи то аварійні, чи то планові) завдають значного дискомфорту споживачам, проте енергетики роблять усе можливе, щоб зменшити і кількість, і тривалість відключень, повідомляє АТ "Сумиобленерго".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: