Завантаження ...

На Сумщині грибник знайшов російську міну "Лєпєсток"

На Сумщині грибник знайшов російську міну "Лєпєсток" фото

Протипіхотну міну фугасної дії ПФМ-1 «Лєпєсток» виявив в лісі неподалік від Охтирки грибник та повідомив про неї органи влади.

Задля безпеки громадян було прийнято рішення спільними групами відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Сумській області та піротехніками ДСНС здійснити обстеження району виявлення міни. На щастя, подібних небезпечних предметів виявлено більше не було. Однак були виявленні уламки та частини касетних боєприпасів - 9Н210 (9Н235).

«ПФМ - 1 (протипіхотна фугасна міна) «Лєпєсток» — протипіхотна міна натискної дії радянського виробництва. Прийнята на озброєння Радянської армії та залишається на озброєнні у росіян.

Міна існує в двох варіантах: ПФМ-1 та ПФМ-1С. Перший варіант міни не має пристрою самоліквідації, другий облаштований пристроєм, що забезпечує самоліквідацію міни підривом після закінчення 1-40 годин із моменту установки (час самоліквідації залежить від температури навколишнього повітря). Зовні ці два різновиди міни відрізняються лише тим, що на крилі міни ПФМ-1С нанесена літера «С».

Міна може встановлюватися у ґрунт тільки засобами дистанційного мінування, наприклад за допомогою реактивних систем залпового вогню.

Ураження людини при вибуху міни завдається за рахунок руйнування нижньої частини ноги. Вибух відбувається в момент наступання ногою на датчик цілі (датчиком цілі є частина міни, протилежна крилу-стабілізатору). Такі міни заборонені до використання Женевською конвенцією», - коментує начальник вибухотехнічного відділу ГУНП в Сумській області Олег Євлаш.

Поліція радить громадянам задля їхньої безпеки не відвідувати лісові насадження особливо там, де відбувалися бої, знаходилися ворожі війська, аж поки територія не буде оглянута саперами. Пам’ятайте, наша область прикордонна, тож аби унеможливити наступ ворога, на багатьох ділянках вздовж державного кордону обладнані мінні поля. Не ігноруйте таблички і знаки що попереджають про мінну небезпеку. Бережіть своє життя і здоров’я, та життя і здоров’я близьких вам людей.


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: