Завантаження ...

Сумщину дерусифікують

 Сумщину дерусифікують фото

У Сумській обласній військовій адміністрації розповіли, як проходить процес дерусифікації топонімів Сумщини.

Дмитро Живицький, очільник Сумської обласної військової адміністрації, повідомив про те, що наразі топоніми Сумщини продовжують дерусифіковувати. Сьогодні, 23 вересня, відбулося друге засідання робочої групи, під час якого обговорили, як проходить процес дерусифікації в області і в кожній громаді, порушили проблемні питання та підготували методичні рекомендації щодо перейменувань.

По області вже сформовано пропозиції щодо перейменування 1030 об’єктів топоніміки та інших, з них - 9 сіл. Перейменовано – 115. Лідирує Роменська громада, де нові українські назви отримали 72 об’єкта. Поряд з цим у 15 громадах і досі не визначились, як будуть змінювати російські та радянські назви. Глухівська громада подала всього одну пропозицію. Очевидно, що це не відповідає реаліям. Тростянецька громада звернулась за допомогою у визначенні треба чи не треба перейменовувати ряд об’єктів.  Подібні запити надходять і з інших громад

Також Живицький повідомив, що на Сумщині планують перейменовувати заклади освіти: школи, коледжі та ВНЗ. 

 

"Не може один з найкращих університетів області бути названим на честь сталініста та українофоба Макаренка. Вже надіслав відповідний лист до Міністерства освіти, щоби прибрати його ім’я з назви вишу. І «кадетський корпус» - це не про Україну. З назви Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою цю російську «складову» треба прибирати", - прокоментував осільник ОВА. 

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: