Завантаження ...

Нардепа від Сумщини оголосили у розшук за держзраду

Нардепа від Сумщини оголосили у розшук за держзраду фото

Депутата Андрія Деркача оголосили у розшук за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

"Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваного у кримінальному провадженні № 42022000000000676 від 07.06.2022 за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні", — йдеться у повідомленні.

Нардепа Деркача оголосили у розшук за держзраду

Нардепа Андрія Деркача оголосили у розшук. Скріншот повідомлення НАБУ

Як повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, зважаючи на те, що Деркач переховується від слідства, про підозру йому повідомили заочно. пише Суспільне.

За даними слідства, народний депутат за період 2019-2022 рік одержав щонайменше 567 тис. дол. США від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Він мав зокрема дискредитувати Україну на міжнародній арені, погіршувати дипломатичні відносини зі США, а також ускладнити інтеграцію України до Євросоюзу та НАТО.

На сьогодні народному депутатові інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ст. 368-5 КК України.

Зважаючи на те, що нардеп переховується від слідства, прийнято рішення про оголошення його розшуку", — повідомили у САП.

Крім того, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду виніс ухвалу про дозвіл на затримання Деркача.

Що відомо про Деркача

Політична кар'єра

Андрій Деркач є сином Леоніда Деркача – колишнього голови Служби безпеки України. У 1998 році він вперше став депутатом Верховної ради (ІІІ скликання). У 2002 році він пройшов до Верховної ради IV скликання від блоку "За єдину Україну!", який очолював Володимир Литвин. У грудні 2005 року перейшов до фракції Соціалістичної партії України. Обіймав посаду заступника голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

2 листопада 2006 року склав повноваження депутата і його призначили президентом "Енергоатому", а також генеральним директором ДК "Укратомпром". На позачергових виборах народних депутатів у листопаді 2007 року пройшов до Верховної ради VI скликання у складі "Партії регіонів".

У жовтні 2014 року як самовисуванець балотувався у Сумській області та потрапив до Верховної ради VIII скликання, де входив до бюджетного комітету. З кінця листопада 2014 року виконував обов'язки керівника депутатської групи "Воля народу", доки 26 січня 2016 року не написав заяву про вихід з неї.

На позачергових виборах у 2019 році Деркача обрали до Ради IX скликання шляхом самовисування. Є позафракційним нардепом і не входить до жодного парламентського комітету.

"Плівки Деркача"

19 травня нардеп Андрій Деркач провів онлайн-брифінг, де розповів, що "отримав від журналістів-розслідувачів" нібито записи телефонних розмов Порошенка та Байдена, які "свідчать про факти державної зради та міжнародну корупцію". За його словами, перша тема записів, які датовані 2015-2016 роками, стосується отримання "$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції".

В Офісі генпрокурора порушили провадження за фактом "державної зради", після оприлюднення цих записів, а Служба зовнішньої розвідки заявила про проведення інформаційних операцій проти України російськими спецслужбами.

Реакція США

Розвідка Сполучених Штатів кваліфікувала дії Андрія Деркача як втручання в американські вибори з боку Росії. Тоді проти нардепа запровадили санкції.

Розвідка стверджувала, що депутат українського парламенту Деркач був активним російським агентом понад десять років, підтримував тісні зв’язки з російськими спецслужбами, а також "прямо чи опосередковано брав участь, фінансував, приховував або іншим чином брав участь у втручанні іноземних держав у спробі підірвати майбутні президентські вибори у США 2020 року".

У розвідці стверджували, що в період з травня по липень 2020 року Деркач випустив відредаговані аудіокасети та іншу непідтверджену інформацію з метою дискредитації американських чиновників, а також подав необґрунтовані звинувачення проти американських та міжнародних політичних діячів.

У  серпні 2021 року Рада нацбезпеки і оборони запровадила персональні економічні обмежувальні санкції проти народного депутата Андрія Деркача.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: