Завантаження ...

Опалювальний сезон у Сумах розпочнеться за графіком

Опалювальний сезон у Сумах розпочнеться за графіком фото

За півтора місяця в Сумах повинен розпочатися опалювальний сезон. Наскільки місто готове до нього, розповів міський голова Олександр Лисенко

 

“Плануємо розпочати опалювальний сезон згідно з графіком. Котельні готуються, готуємо мережі, пройшли відповідні гідравлічні випробування. Створюється запас нашого, українського вугілля. Готується також Котельня Північного промвузла. Зараз триває дискусія, чи має вона перейти у власність громади і на яких умовах. Є розбіжності в деяких питаннях. Житловий фонд на 70% готовий. Але, за можливості, закликаю всіх сумчан утепляти свої будинки і під’їзди самостійно чи в співпраці з обслуговуючими організаціями. Мати теплі речі і розуміти, що температура в квартирах може бути нижче, ніж зазвичай. Тим, хто живе в приватних будинках, пропоную встановлювати додаткові твердопаливні котли на дровах чи пелетах. Також готуємося до форс-мажорних ситуацій, але деталі цієї підготовки з певних обставин наразі оприлюднювати не буду”.

 

Але це на словах, а на ділі, поки не вирішене питання з тим, чи перейде Котельня ППВ у власність міста, чи її хазяїва і надалі будуть робити те, що їм заманеться. Адже мешканці Ковпаківського району м. Суми протягом останніх років потерпають від ледь теплих батарей і величезних рахунків за опалення від КППВ.

Вже декілька років поспіль у місті ведуться розмови про те, щоб Котельню Північного промвузла, яка опалює третину житлового фонду обласного центру, перевести у комунальну власність і позбавити владу і громадян проблеми, що виникає перед початком кожного опалювального сезону – буде працювати КППВ чи ні.

Після закінчення опалювального сезону навесні 2022 р. міська влада почала працювати над тим, аби укласти договір з представниками акціонерного товариства “Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання-Інжиніринг”, яке є власником котельні, і місто мало змогу увійти у новий опалювальний сезон без великих сюрпризів.

На початку липня 2022 р. генеральний директор АТ “СМНВО-Інжиніринг” Володимир Лук’яненко вручив сумському міському голові Олександру Лисенку пакет документів з пропозицією передачі корпоративних прав теплогенеруючого підприємства ТОВ “КППВ” у комунальну власність за ціною 1000 грн.

Але вже на минулому тижня виявилося, що “заводчани” передумали і пропонують місту виплатити вже 27 млн грн за корпоративні права на Котельню Північного промвузла, а також представники “СМНВО-Інжиніринг” змінили й схему передачі – замість майна вони пропонують місту викупити лише корпоративні права.

 

“Що стосується КППВ – ми надали свої пропозиції, як зробити так, щоб передача Котельні громаді була вигідною саме нам. Ми цей процес проводимо і хочемо його пришвидшити, і важливо, що обласна адміністрація також приділяє увагу цьому питанню, бо виникають непорозуміння. Наприклад, якщо минулого року ми отримали пропозицію про передачу усього комплексу за одну гривню і дали на це згоду, то сьогодні отримали розрахунок у 27 млн грн. Також мова йде не про передачу власне майна, а лише корпоративних прав, щодо чого у нас теж є багато питань”, – коментує ситуацію очільник Сумської громади Олександр Лисенко.

 
 

“Якщо ми беремо корпоративні права, то і всі решта боргів будуть переходити. Це десь 300-350 мільйонів. Якщо нам переходить тільки майно, то ми забираємо тільки борги, які йдуть по закону про теплопостачання згідно 22 статті – це за енергоносії, газ. Це приблизно 182 мільйони, які тягнуться вже роками на СМНВО і по КППВ не закриті борги 100 млн за спожитий природний газ”, – говорить директор міського департаменту інфраструктури Олександр Журба.

 

Наразі процес перемовин про передачу котельні місту триває. А Олександр Лисенко запевняє, що міська рада не буде брати на себе іпотеку за приміщення. Розглядається лише варіант реструктуризації боргів.

За словами Олександра Лисенка, поки триває процес перемовин із власниками, після – питання винесуть на обговорення депутатських комісій, остаточне рішення прийматимуть депутати. Можливо на сесії міської ради, яка має відбутися вже сьогодні.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: