Завантаження ...

Сумщина увійшла до пілотного проєкту МОЗ

Сумщина увійшла до пілотного проєкту МОЗ фото

Передбачаються поетапні зміни в системи охорони здоров’я упродовж 2-3 років. Перший крок ми зробили.

Головна мета цього етапу медичної реформи − формування спроможної мережі лікарень, яка дозволить забезпечити українців якісними медичними послугами, що відповідають міжнародним стандартам та практикам.

Система будуватиметься за принципом госпітальних округів. За реформою, кожна область розглядається як окремий госпітальний округ, в рамках якого лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні, загальні. Наднакластерні лікарні: максимально оснащені сучасним обладнанням та надаватимуть найширший спектр послуг. Кластерні медзаклади: отримання медичних послуг при найбільш поширених хворобах. Загальні лікарні: базові медичні послуги для пацієнтів однієї або кількох громад. 

У кожній лікарні планується зробити приймальне відділення, пункт постійного базування екстреної медичної допомоги, лабораторію, аптеку, харчоблок та патологоанатомічне відділення.

Ми ініціювали створити й так звані «Лікарні прикордоння». Таких на Сумщині, що знаходяться в зоні ризику через війну, – сім. Стандарти їх фінансування планують змінити, підвищити і створити там хірургічні відділення. Це необхідно для екстренного порятунку життя.

Залишається сімейна медицина. Вводиться поняття «лікарні громад». Сьогодні на Сумщині 90 закладів охорони здоров’я. Не всі з них конкурентоспроможні та можуть надавати якісні послуги. Внаслідок війни пошкоджені 11 медичних закладів, ще 2 зруйновані вщент. 
За попередніми підрахунками збитки від руйнації лікарень – 60 мільйонів гривень, а пошкоджених – 13 мільйонів гривень. 

Уся програма розрахована на декілька років і за попередніми розрахунками вартуватиме 7,7 млрд грн. 
Кошти на її впровадження надійдуть від міжнародних донорів і Європейського банку реконструкції та розвитку.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: