Завантаження ...

Як окупанти телефони викрадали: історія дівчинки з Тростянця

 Як окупанти телефони викрадали: історія дівчинки з Тростянця фото

Українські захисники поділилися історією десятирічної дівчинки Іванки. 

Сьогодні, 18 квітня, на офіційній сторінці 93-ї механізованої бригади Холодний Яр з’явилася розповідь про дівчинку Іванку та російських загарбників, які тримали під окупацією Тростянець. Згідно з їх інформацією, ворожі військові відібрали у неї телефон під час огляду на блокпості, однак, українським захисникам вдалося повернути його господарці.

Під час операції на східному напрямку від міста Тростянець 93-тя бригада Холодний Яр змогла захопити в полон механіка-водія, який був у складі Кантемирівської дивізії російських збройних сил. У нього наші захисники виявили “червоненький мобільний телефон, а також павербанк зі стразами”. За словами військових, спочатку полонений брехав, що речі належать йому: у мобільному пристрої навіть стояла картка російського оператора, її вже декілька разів використовували для дзвінків у рф. Однак, у телефонній книзі вдалося знайти контакти, підписані українською: “мамуля” і “татуся”. Після того, як холодноярці зателефонували відповідним людям, стало відомо, що справжня власниця телефону – десятирічна Іванка з Тростянця. 

 

“15 березня ми виїхали усією родиною евакуаційним коридором з Тростянця, на той час окупованого. Стояли у колоні, на своїй машині «шестірочці», були перелякані, бо за місто йшли бої. Коли стояли в евакуаційній колоні, підійшли військові рф та сказали віддати усі телефони. Я відповіла, що у нас вони усі розряджені. До цього ми видалили з телефонів усі месенджери, щоб не надавати ворогу будь-яку інформацію. Коли виїжджали з міста, на блокпосту російські військові ходили з картонною коробкою та відбирали телефони в усіх, хто їхав з міста, погрожуючи розстрілом. Вони кричали та залякували нас. Казали, нібито ми їх знімаємо”, – розповіла мама дівчинки.

 

Через три дні після евакуації жінці надійшов дзвінок від холодноярців. Вони розповіли, що у полоненого вдалося вилучити телефон Іванки. Тато дівчинки сказав військовим залишити його собі, однак ті все одно відправили його назад до господарів. 

 

“Тепер Іванка вдячна холодноярцям за такий приємний сюрприз, і передає вітання 93 бригаді”, – пишуть холодноярці на офіційній сторінці. 

 

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: