Завантаження ...

У Сумах регулюють ціни на продукти

У Сумах регулюють ціни на продукти фото

На Сумщині працюють над тим, щоб нормалізувати ціни на харчові продукти, вартість яких різко підскочила після початку російського вторгнення. 

Сумська міська рада повідомила, що різке підвищення цін на продовольчу групу товарів, що спостерігалося в місті від початку війни та тривало, допоки Суми перебували в облозі, поступово знижується та приходить до норми. Над цим працюють спеціально сформовані мобільні групи зі здійснення контролю над забезпеченням цінової стабільності на території Сумської міської територіальної громади. 

Факторів, що впливали на ціноутворення, доволі багато, особливо це було помітно в великих торгових мережах, які не мали в Сумах складів, а робили поставки з відомих мегаполісів. Через надскладну логістику за доставлення вантажу водії правили часом до 15% його вартості, а ці затрати накладалися на відпускну ціну товару. В умовах воєнного стану траплялося, що машини й не доходили до замовника. Брак пального на АЗС, висока торговельна надбавка та ряд інших чинників формували надмірну суму, яку містяни бачили на цінниках. До цього ще додався дефіцит деяких товарів.

Відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів інформує, що наразі містяни у повному обсязі забезпечені основними продуктами: борошном, хлібом, молокопродуктами, маслом вершковим, ковбасними виробами, овочами. Недостатньо окремих круп: гречки, рису, а також цукру.

З метою недопущення зловживань при формуванні роздрібних цін на основні продовольчі товари, створено робочу групу із забезпечення цінової стабільності на території Сумської міської територіальної громади. Сформовано чотири підгрупи. Загалом вже проведено 412 перевірок дотримання державної дисципліни цін. Лише за останній тиждень охоплено контролем 68 магазинів, двічі обстежено торгові точки на Центральному ринку - всього 29 точок, у 14 з них, де торгують овочами, виявлено необґрунтоване підвищення цін. З усіма продавцями проводилась роз’яснювальна робота щодо застосування торговельної надбавки на основні продовольчі товари не вище 10%.

На Центральному ринку на овочеву продукцію борщового набору ціна з 24 березня була зменшена та склала: на капусту білокачанну – 23 - 28 грн, цибулю ріпчасту – 23 - 25 грн, на буряк – 25 – 35 грн, моркву – до 25 – 35 грн. Наразі ціна картоплі, моркви, зеленої цибулі практично повертається до «довоєнної». Ціна на м’ясо свинини лишається без змін – від 120 до 150 грн, яловичину – від 100 до 200 грн.

Проблемними питаннями в магазинах та на ринках були: відсутність цінників на товар, порушення при формуванні роздрібних цін, зокрема, застосування торговельної надбавки вище 10%. Значні порушення виявлені при перевірці магазинів району Баранівки. У присутності перевіряючих цінники були приведені до норми.

Усім суб’єктам господарювання доведені вимоги нормативних документів та рекомендовано негайно усунути виявлені порушення щодо формування роздрібних цін. Крім того, з керівниками магазинів опрацьовується питання посиленого продажу продукції місцевих товаровиробників, надана уточнена їх дислокація.

Опрацьовано подовження режиму роботи магазинів до 18:00.

З питань порушення цінової стабільності звертатися за телефонами: 15-80, 700-007 та 700-652.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: