Завантаження ...

Майже 4 тисячі людей евакуювали із Сум 18 березня "гуманітарним коридором"

Майже 4 тисячі людей евакуювали із Сум 18 березня "гуманітарним коридором" фото

18 березня на Сумщині діяли 6 "гуманітарних коридорів": із Сум, Лебедина, Конотопа, Великої Писарівки, Тростянця та Краснопілля. Як проходила евакуація у Сумах — бачили наші журналісти.

18 березня на Сумщині діяли 6 "гуманітарних коридорів": із Сум, Лебедина, Конотопа, Великої Писарівки, Тростянця та Краснопілля. Як проходила евакуація у Сумах — бачили наші журналісти.

У Сумах центральне місце збору — пам'ятник Альоші на Кондратьєва. Близько 13 автобуси вже чекають. Переважна кількість з них — з полтавськими номерами.

Яков Якович — водій (с.Гребінка, Полавська область): "Оце ми 4 автобуса, і впереді 4, тільки то Лохвицький район, а це Гребінки. Сказали - поїхали, в нас так. Надо - значить поїдемо".

Черга бажаючих виїхати невелика. Частина людей прийшли відправити свої сім'ї.

Максим — учасник евакуації розповідає: "Я проводжаю, залишаюсь, своїх дівчаток відправляю. А я залишаюсь боронити місто. Нам, українцям треба згуртуватися і побити цього клятого ворога".

Наташа — учасниця евакуації говорить, що минулого тижня їм не вистачило місця: "Минулого тижня в нас не вийшло, ми не змогли виїхать.Ми виїжджаємо тимчасово, після закінчення війни ми обов'язково повернемося додому, бо ми українці, ми в себе дома".

Ближче до 14:00 приїхали автобуси з інших районів міста. В цей день додаткові точки збору були оголошені на Хіммістечку, на Інтернаціоналістів, на Курські та Харківській.

Юлія Павлик — заступниця Сумського міського голови говорить: "Від міста ми 27 автобусів організували, але кількість людей дозволяє пересадити в полтавські автобуси, тому ми організували з усіх мікрорайонів підвіз людей, щоб вони могли сюди добратись. Зараз ми заповнюємо полтавські автобуси, якщо їх не вистачає — ми додаємо сумські .Це КП Електроавтотранс" і наших приватних перевізників. Всі наші автобуси назад повертаються з гуманітарною допомогою".

Щоразу колону "гуманітарним коридором" супроводжують представники Міжнародної організації Червоного Хреста. Один з них, Максим Забалуєв розповів, що працює у Полтаві вже 10 днів, на Сумщину "коридором" приїхав вдруге. Каже, що сьогодні з Полтавщини приїхало 36 автобусів.

Одне з додаткових місць збору для евакуації сумчан — вулиця Інтернаціоналістів поблизу місцевого ринку. Люди почали збиратись на кілька годин раніше відправлення автобусів. О 13:00 повністю заповнені 4 автобуси.

Сумчанка Євгенія говорить: "Лячно, страшно за дітей, тому що самі - це одне питання, а коли дитина - дуже страшно. Вирішили їхати. - Куди їдете, знаєте?, – так їдемо до знайомих. Плануємо за кордон, звичайно".

Марина із Сум розповідає: "Нерви не витримують тут залишатись з бомбардуваннями. Сили не вистачило, вирішила їхати. Хочеться миру, хочеться сюди вже повернутись, щоб був мир".

Поряд з автобусами залишаються рідні тих, хто від’їжджає. Роман проводжає дружину і доньку. Чоловік ділиться: "Спочатку зібралися, все весело було, Мала для неї як пригода. А як сіли в автобус думки стали крутитись - як одному бути. Трошки вже засумував, але то перші дні. Головне, щоб вони були в безпеці.По нашій інформації війна вже закінчиться і можливо через два тижні вони вже повернуться назад. Але, головне, щоб на західній Україні було спокійно, як і зараз спокійно".

Виїхати з додаткового пункту мають можливість жінки діти, вагітні. Люди з інвалідністю та ті, хто їх супроводжує.

Іван Бортник — заступник директора обласного Департаменту цивільного захисту населення зазначає: "Головне, що тим людям, які вважають доцільним покинути поки що прифронтову зону, так сказати, у них є можливість це зробити і сьогодні ми бачимо у нас досі є один автобус повністю вільний, і бажаючих немає",

Загалом, за словами Івана Бортника, на автобусах з вулиці Інтернаціоналістів виїхали близько 160 людей.

За даними обласної військової адміністрації, станом на 17:00 із Сум виїхало: 474 авто — 1896 громадянина, 43 автобуси — 1540 громадянина. По іншим "гуманітарним коридорам" на Сумщині такі дані: 

Лебедин: 4 автобуси — 50 громадян

Конотоп: 55 авто — 270 громадян, 5 автобусів — 130 громадян

В.Писарівка: 2 авто — 6 громадян, 2 автобуси — 35 громадян

Тростянець: 54 авто — 216 громадян, 1 автобус — 30 громадян

Краснопілля: 35 авто — 140 громадян.

 

Джерело: Суспільне Суми

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: