Завантаження ...

У Сумах бійців тероборони навчали тактичній медицині

У Сумах бійців тероборони навчали тактичній медицині фото

Для сумських бійців територіальної оборони організували спеціальні курси з тактичної медицини. Кілька десятків чоловіків дізнались, як правильно надавати медичну допомогу в умовах бою.

Навчали, зокрема, правильно виносити пораненого з-під обстрілів, накладати давлючу пов’язку.

 

“Ці курси є життєдайними, тому що цивільна медицина і тактична медицина відрізняються. В цивільній медицині ми зберігаємо здоров’я, а ось в тактичній – життя”, – говорить боєць територіальної оборони, позивний “Ворон”.

 

Аби надати допомогу собі та товаришу, боєць повинен мати спеціальну аптечку. Наскільки він вміє користуватися її складовими, залежить життя пораненого.

 

“Щоб боєць отримав цю аптечку, повинно бути навчання, бо якщо волонтери роздають бійцям просто так, вони дивляться на це квадратними очима. Навчання дає бійцю зрозуміти, як в екстреній ситуації, що робити, бо більшість бійців – не навчені”, – пояснює “Ворон”.

 

Основні в аптечці – турнікет і бандажі.

 

“Турнікетів у бійця повинно бути не менше двох. Взагалі чотири. Нажаль, ми стикнулись зараз з проблемою, що цих турнікетів нема. Дякуючи волонтерам ми якусь часку отримали”, – говорить “Ворон”.

 

Зараз в Сумах є сто таких аптечок, каже інструктор. Їх закупили для бійців сумські волонтери. За словами волонтера Дмитра Тіщенка, на медичне приладдя наразі витратили понад 160 тисяч гривень.

 

“Це були кошти людей, які допомагають людям в тер обороні. Ці сто штук були передні за рахунок цього. Ще оплачено 250 турнікетів. Тобто, це не повні аптечки, а турнікети. Надалі проводимо пошуки, щоб все це було сертифіковане. По мірі наявності оплачуємо, привозимо”, – говорить Дмитро Тіщенко, представник “Громадського фонду “Суми”.

 

Зараз волонтери чекають на поставку ще півтисячі аптечних комплектів для сумських бійців.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: