Завантаження ...

На базі СНАУ створять центр українського коноплярства

На базі СНАУ створять центр українського коноплярства  фото

У області триває реалізація проєкту «Створення агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» – візитівки та одного із магнітів Сумщини та України», який фінансується з державного, обласного бюджетів та інших джерел.

Проєктом передбачено створення всеукраїнського навчально-практичного центру з розвитку коноплярства за активної участі Сумського національного аграрного університету, Інституту луб’яних культур НААН України, Інституту сільськогосподарського господарства Північного Сходу НААН України, створення Центру українського коноплярства у Сумах, мобільної експозиції про сферу коноплярства тощо. Закінчення реалізації проєкту планується уже в цьому році.

 

«Кластер «Слобожанське коноплярство» – це перспектива розвитку туристичного бізнесу і наразі проводяться зустрічі у громадах щодо впровадження продукції з конопель до використання в сільських зелених садибах», – наголосив, під час апаратної наради, голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький.

 

Крім двох наукових інститутів Національної академії аграрних наук України до реалізації проєктів у рамках кластеру «Слобожанське коноплярство» залучений Сумський національний аграрний університет, де діє Центр колективного користування.

 

«На сьогодні центр модернізований науковим обладнанням й адаптований під дослідження конопель. Уже переобладнані три наукові лабораторії, четверта очікує проведення тендеру і буде спеціалізована повністю під коноплярство», – зазначив Юрій Данько – проректор з наукової роботи СНАУ.

 

Дві третини фінансування цього проекту пов’язане зі створенням Центру українського коноплярства, що буде розташований у Сумах. Це буде просторий хаб розширеного функціонального призначення з виставковим простором про коноплярство, інтерактивним супроводом і дегустаційною залою, з облаштованим поруч громадським простором.

Сумщина, маючи потужний науковий потенціал, хороші умови для вирощування конопель, має всі можливості бути конкурентоспроможною на світовому рівні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: