Завантаження ...

У Сумському обласному онкодиспансері встановлюють лінійний прискорювач

У Сумському обласному онкодиспансері встановлюють лінійний прискорювач фото

За лічені дні до Нового року до Сум прибуло дороговартісне обладнання, на яке так довго очікували онкохворі жителі області. Це – перший в регіоні лінійний прискорювач. Його вартість – 60 млн грн, ще 10 млн грн пішло на облаштування для його встановлення.

За словами директора Сумського обласного онкологічного диспансеру Володимира Шевченка, лінійний прискорювач, який встановлять у закладі, це апарат сьомого покоління, що мають лише сучасні клініки Києва, Харкова та інших великих обласних центрів.

 

«Ми сприймаємо встановлення обладнання як потужний медичний прорив. Але потрібен час для його налаштування, яке розпочнеться з 10 січня, і підготовку шести спеціалістів. Наразі ці процеси тривають», - зазначив керівник онкодиспансеру.

 

За його словами першого пацієнта, за сприятливих умов, планують пролікувати вже цієї весни. Також у планах придбати ще один, менш потужний прискорювач. Володимир Шевченко подякував за реалізацію надважливої справи голові обласної ради Віктору Федорченку, народним та обласним депутатам, благодійникам, обласній владі та колективу онкодиспансеру.

 

«У поточному році ми пролікували понад 10 тисяч пацієнтів. Тож встановити таку апаратуру вдалося і завдяки професіоналізму наших лікарів. Для нас дуже важливо надавати якісну допомогу, тому ми продовжимо працювати у цьому напрямку, але вже на більш сучасному обладнанні», - сказав Володимир Шевченко.

 

Загальна вартість лінійного прискорювача становить 60 млн грн. 50 із них – кошти онкодиспансеру, 8 млн – кошти державного бюджету, ще по 1 млн грн надійшли в область завдячуючи народним депутатам Тетяні Скрипці та Миколі Задорожньому.

Але поряд із самим апаратом, дуже великий об’єм робіт по його облаштуванню: встановлення спеціальних дверей у бункері, ремонт приміщень, демонтаж старого обладнання та будівель на території закладу тощо. На це, за словами голови обласної ради Віктора Федорченка, витрачено вже 9 млн грн з Благодійного фонду «Здоров’я Сумщини», який очолює депутат обласної ради, голова обласної ради профспілок Тетяна Євдокимова.

 

«Реалізувати цей проект було надважливо для нас, - наголошує Віктор Федорченко. - Онкозахворюваність на Сумщині дуже висока і за показниками ми знаходимося на третьому місці в Україні. Тому ми поставили для себе за мету зробити в Сумах сучасний онкологічний центр. За ці півроку ми розпочали реконструкцію у закладі, придбали лінійний прискорювач, провели демонтажі приміщень. Ми працювали практично цілодобово, але перший етап виконали. На сьогодні з обласного бюджету не витрачено жодної копійки. Це гроші онкодиспансеру та благодійників. У другому етапі ми плануємо запустити обладнання в роботу. А на третьому етапі буде будівництво 5-поверхового корпусу з чудовими умовами для хворих. Його вартість становить близько 140 млн грн. Вже є проектна документація, на яку нам вдалося витратити 1 млн грн замість 9 млн. Нам обіцяють підтримку з Офісу Президента, а саме будівництво плануємо розпочати у 2022 році. Якщо все йтиме за планом, у Сумському регіону буде сучасний онкоцентр. Головне, ми показали, що можемо працювати і тримаємо слово».

 

Але не менш важливим питанням голова обласної ради вбачає кадри. Для того, аби тут працювали потужні фахові спеціалісти, яких не будуть перетягувати в інші клініки, треба дбати про соціальну складову: квартири, зарплати.

Завідуючий блоком дистанційної променевої терапії відділення променевої терапії №2 Олексій Колпаков розповів, що новий апарат – це високоенергетичний лінійний прискорювач, який дозволить на найвищому рівні проводити променеву терапію для онкологічних хворих. За добу він зможе обслуговувати приблизно 50-60 людей. «В області на даний час це єдиний високоточний апарат. Він абсолютно безпечний для навколишнього середовища. Опромінювання відбувається тільки на уражену ділянку із захистом здорової тканини. Разом з ним буде монтуватися сучасний комп’ютерний томограф, оскільки ці апарати працюють у тандемі. Головне – зроблено перший крок», - певен лікар.

Оглянути нове обладнання приїхали й народні депутати, які доклали немало зусиль для того, аби він з’явився на Сумщині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: