Завантаження ...

У Сумах створять тимчасову домівку для жертв домашнього насильства

У Сумах створять тимчасову домівку для жертв домашнього насильства фото

Міський голова Олександр Лисенко обговорив із депутатом Верховної Ради України Тетяною Скрипкою питання створення в Сумах закладу, де жертви домашнього насильства отримуватимуть прихисток, підтримку та допомогу.

Парламентар наголосила на тому, що проблема домашнього насильства болюча та вкрай актуальна для України. І Суми – не виняток. Одним із ефективних методів реагування на це ганебне явище та боротьби з ним є створення спеціалізованих закладів. За приклад народний депутат навела успішний досвід Полтави.

Тетяна Скрипка запевнила керівництво Сум у своєму сприянні в реалізації подібного проєкту в місті. Зокрема, в питанні залучення на його створення відповідної субвенції з державного бюджету. Також депутат запропонувала сумським посадовцям долучити до справи міжнародні організації та меценатів, і попросила представників міської влади оперативно вирішити організаційні питання.

Неможливість ізолювання жертви від тирана, як одну з головних перешкод на шляху подолання домашнього насильства відзначили представники Сумського районного управління поліції ГУНП України в Сумській області: начальник відділу превенції Максим Самотой і т. в. о. начальника сектору протидії домашньому насильству Дмитро Нагайцев. Вони повідомили, що з початку року отримали 1660 повідомлень про факти насильства в сім’ї, близько половини з яких підтвердилися. Правоохоронці в обов’язковому порядку реагують на такі сигнали, але єдине, до чого вони можуть вдатися для захисту жертви, – ізолювати кривдника на три доби або застосувати терміновий заборонний припис щодо нього до вирішення справи в суді.

Олександр Лисенко зазначив, що влада розуміє нагальність створення закладу, де жертви домашнього насильства отримуватимуть прихисток, підтримку та допомогу, і відповідну роботу вже розпочато. Як проінформувала присутніх заступник міського голови Віра Мотречко, знайдено приміщення під розміщення установи, яке відповідає всім необхідним вимогам, обраховано потребу в коштах на виготовлення проєктно-кошторисної документації та щорічне утримання.

У підсумку учасники зустрічі вирішили створити спеціальну робочу групу, яка опікуватиметься питаннями облаштування та функціонування закладу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: