Завантаження ...

У Сумах згадали жертв голодоморів

У Сумах згадали жертв голодоморів  фото

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів минулого століття: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Цього року виповнюється 100 років від часу першого масового голоду в Україні та 75 років від масового голоду 1946–1947 років…

27 листопада, щоб вшанувати жертв тих лихоліть, у Сумах, у сквері пам’яті жертв Голодомору, зібралися керівники області та міста, громадськість, духовенство. За всіма невинно убієнними у часи Голодомору було проведено Панахиду. Присутні поклали колоски та квіти до пам’ятного знаку. За тими, хто загинув у голодні часи, здавалося, тужила навіть природа – зранку омиваючи їх страждання сльозами дощу. 

Нагадаємо, що найжахливішим був голод 1932-1933 років. Втрати України склали понад 5 млн осіб! Сумщина – одна з областей, яка постраждала найбільше. За даними досліджень, тоді щодня в Україні вмирало приблизно 25 тисяч людей, тобто понад 1 000 щогодини, або ж – 17 щохвилини. Зникали не лише сім’ї, а й цілі села! 

 

«Ми повинні пам’ятати причини цього голоду і ніколи не допустити подібного, - каже заступник голови Сумської обласної ради Валерій Ісмаілов. - Наша країна витримала страшні голодомори, воєнне лихоліття, боротьбу за незалежність, зараз триває АТО. Кожна з цих трагедій – страшний урок для нас. Тож будьмо сильними. Шануймо пам’ять жертв і дивимося у майбутнє. Вічна пам’ять загиблим!»

 

Також він закликає всіх жителів області сьогодні, о 16 годині, в кожній домівці та установі запалити свічки у пам’ять про мільйони українців, що  загинули від голоду...

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: