Завантаження ...

На Сумщині активно працюють над виробництвом власного кисню

На Сумщині активно працюють над виробництвом власного кисню фото

Свої напрацювання у киснезабезпеченні з головою облдержадміністрації Дмитром Живицьким обговорили представники Сумського НВО

Як зазначив Дмитро Живицький, в умовах COVID-19 актуальною залишається потреба у великих об’ємах кисню, тож власне виробництво сьогодні неабияк потрібне, щоб позбутися постійної залежності.

 

«Окрім цих питань ми активно також працюємо над облаштуванням централізованої подачі кисню. Оптимальний варіант – це установка кисневих станцій, котрі будуть стовідсотково генерувати кисень безпосередньо у медичних закладах», – наголосив він.

 

За інформацією представників СНВО, вони працюють у декількох напрямках щодо виробництва кисню. По-перше, планується модернізація вже існуючої колони, що дозволить удосконалити процес і збільшити виробництво до 12 тонн кисню на добу. Модернізуватимуться, коли спаде пік захворювання і можна буде зупинити установку на час проведення робіт. На це потрібно близько місяця.

Паралельно на підприємстві також працюють над запуском другої кисневої установки, проте вона порівняно малопотужна – всього 2 тонни, тобто 200 балонів газоподібного кисню.

Третій напрямок – розробка у майбутньому потужної станції з виробництва кисню. Конструкторська документація вже видана у цехи і йде активна робота щодо підготовки її облаштування.

З дослідним зразком планують вийти на випробування у другій декаді грудня, далі – питання сертифікації. Потужність даного обладнання орієнтовно складає 400 літрів за хвилину газу із можливістю збільшення об’ємів за потреби. Вміст кисню на виході – 93%, що потребує подальшого удосконалення виробництва.

Під час обговорення Дмитро Живицький звернув увагу на безумовній якості кисню та варіантах збільшення потужностей агрегату до 800 чи 1200, що потрібно прорахувати і узгодити із фахівцями. Адже наразі потреба у кисні велика – 1 киснева точка бере 15, а то і до 20 літрів за хвилину, підтвердив начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко.

Обговорювали також придбання ємностей для зрідженого кисню, особливо необхідність правильного підбору об’ємів для зберігання, щоб уникнути втрат, в тому числі, під час їх заповнення та транспортування кисню. Адже чим менший об’єм речовини заповнений в резервуарі, тим більше вона газифікується і система викидає кисень у повітря.

Дмитро Живицький, зокрема підняв питання щодо виготовлення в області кріоциліндрів, які також важливі як прилади інтенсивного використання в пікові навантаження на ковідні ліжка. Такі можливості виробництва є в СНВО.

 

«Говоріть, де потрібна наша допомога. Ми готові включатися на будь-якому етапі, щоб пришвидшити процес виробництва власного кисню і забезпечити стовідсотково медичну галузь для інтенсивного лікування хворих», – наголосив голова облдержадміністрації.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: