Завантаження ...

На Сумщині хочуть створити машинобудівний кластер

На Сумщині хочуть створити машинобудівний кластер фото

Об’єднання у кластери дозволить машинобудівним підприємствам Сумщини мобілізувати усі ресурси і створити потенціал для розвитку. Про це говорили сьогодні під час зустрічі голова ОДА Дмитро Живицький та голова обласної ради Віктор Федорченко з керівниками машинобудівних підприємств регіону.

Історично склалося, що основою економіки Сумщини є машинобудівна промисловість. Вона має розвинений виробничий ресурс і продовжує займати чільне місце серед областей України з економічного потенціалу. Однак проблемою є те, що сьогодні не рентабельно утримувати великі машинобудівні підприємства через незавантаженість виробництва та простоювання виробничих майданчиків.

Тому, на переконання Дмитра Живицького, варто об’єднати зусилля задля отримання замовлень від державних підприємств, публічних товариств, іноземних фірм, які зацікавлені у придбанні продукції сумських машинобудівників. «Тим більше нині дуже нагально стоїть питання забезпечення обладнання для генерації кисню. Це, на сьогодні, один із найдієвіших засобів врятувати життя при коронавірусній інфекції. Тому виникла потреба у виробництві додаткового обладнання», - зазначив голова ОДА.

Під час засідання про свої досягнення у галузі наукових розробок детально розповіли представники СумДУ, які готові долучатися до роботи у кластері.

Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, який брав участь у засіданні онлайн, був вражений можливостями Сумського державного університету та назвав важливим і доцільним поєднання зусиль навколо забезпечення киснем.

«Насправді кластери можуть зіграти ключову роль і стати тим двигуном, який надасть поштовх до динамічного розвитку економіки країни, - зазначив Руслан Іллічов. – Але для цього має бути не лише бажання підприємств, а й державні гарантії, повне сприяння місцевої влади, стимули і преференції задля розвитку кластерів. Адже від їх динамічного розвитку залежатиме добробут територій і людей, які там працюють».

Голова обласної ради Віктор Федорченко додав, що про підтримку машинобудівної галузі регіону він разом із головою ОДА говорили на зустрічах найвищого рівня у столиці. «Основа розвитку технічного прогресу у всьому світі – це влада, бізнес і наука. У нас є освітній, науковий потенціал, є підтримка влади, тому створення кластеру має під собою сильне підґрунтя. Врешті-решт це прекрасна можливість не лише для бізнесу, а й для реалізації соціально-економічних програм в області».

Присутні керівники машинобудівних підприємств говорили про можливості й проблеми. Наголошували на тому, що немає якісної підготовки кадрів у системі професійно-технічної освіти, є відтік висококваліфікованих кадрів з області, а іноді й з країни. Тому існує нагальна потреба в запровадженні політики підтримки економічного розвитку регіону, а саме машинобудівної галузі як фундаменту економіки Сумщини.

«Виживання країни без потужного виробничого комплексу неможливе. А Сумщина має для цього галузеву машинобудівну специфіку. Тому це не остання наша зустріч. Ми розробимо дорожню карту створення кластеру, зустрінемося зі спеціалістами з профільних міністерств і почнемо працювати у цьому напрямку», - підсумував Дмитро Живицький.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: