Завантаження ...

У Сумах для лікування COVID-19 задіють резервну лікарню

У Сумах для лікування COVID-19 задіють резервну лікарню фото

Начальник управління охорони здоров’я Олена Чумаченко під час щопонеділкової апаратної наради повідомила про суттєве погіршення ситуації з захворюваністю на коронавірусну хворобу COVID-19.

Начальник управління зазначила, що ситуація загострюється. Кількість виявлених минулого тижня нових випадків у порівнянні з попереднім зросла на 40%, госпіталізованих хворих – на 41%, хворих, які перебувають на лікуванні, – на 43%. Щоденно в Сумах реєстрували від 100 до 350 нових хворих. Як зауважила Олена Чумаченко, це більше, ніж було попередньої хвилі.

«Крім щоденного значного приросту нових хворих спостерігається збільшення стаціонарних пацієнтів. Це призвело до того, що в лікарнях, визначених для допомоги хворим на коронавірусну інфекцію (це міська клінічна лікарня № 5, а також обласного підпорядкування: медичний клінічний центр інфекційних хвороб Красовицького, Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни), зайнято понад 80% ліжок для пацієнтів. Наразі розгорнуто додаткові ліжка в клінічній лікарні Святого Пантелеймона» та розглядається питання залучення клінічної лікарні № 4 до надання допомоги хворим на коронавірусну інфекцію – заклад уже внесений до переліку «ковідних» лікарень, триває укладення договору з НСЗУ, щоб розпочати госпіталізацію», – повідомила Олена Чумаченко.

Посадовець повідомила, що станом на 9 жовтня по області фіксували перевищення трьох індикаторних показників, а перевищення двох вже дає підстави до віднесення до «червоної» зони.

«Найгірша ситуація в державі саме по Сумській області, разом із тим є ще дві області, які відповідають на сьогоднішній день «червоному» рівню, але мають перевищення лише двох показників: Житомирська та Херсонська області», – зауважила Олена Чумаченко.

Принагідно начальник управління охорони здоров’я нагадала, що в такому випадку працюватимуть лише ті заклади освіти, де 100% працівників мають «зелений» сертифікат вакцинації. Обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

Олена Чумаченко вкотре нагадала про дотримання карантинних правил (носіння маски, дотримання соціальної дистанції), а також проведення вакцинації, яка убезпечує від важкого перебігу хвороби та летального наслідку. Наразі в громаді проведено 173071 щеплень (вакциновано 45% дорослого населення).

За даними управління охорони здоров’я, минулого тижня захворіли 1523 сумчан. Усього наразі хворіють 2636 сумчан. У міських лікувальних закладах на стаціонарному лікуванні перебувають 297 дорослих і 21 дитина. У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 246 осіб (125 – на кисневій підтримці, 11 – у відділенні інтенсивної терапії, вісім – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 51 хворий (чотири – у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 21 пацієнт (троє дітей – у відділенні інтенсивної терапії).
У медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, для хворих на COVID-19 дорослих є 55 вільне ліжко (всі забезпечені киснем), для дітей – 94 (кожне забезпечене киснем).

Ще 41 містянин лікується в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (три перебувають у відділенні інтенсивної терапії, підключені до апаратів ШВЛ), 66 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (чотири – у відділенні інтенсивної терапії, троє – підключені до апарата ШВЛ).

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: