Завантаження ...

На Сумщині заплановано проведення кампанії з імунізації диких тварин проти сказу

На Сумщині заплановано проведення кампанії з імунізації диких тварин проти сказу фото

Про це повідомив першому заступнику голови Сумської облдержадміністрації Тарасу Савченку начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віктор Науменко під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території області

Як зазначив перший заступник голови Сумської облдержадміністрації, епізоотична ситуація щодо сказу тварин в області в поточному році покращилась.

«На сьогодні ми не маємо випадків сказу, але з початку поточного року на території області було виявлено 2 випадки: в смт. Свеса Шосткинського району та с. Стецьківка Сумського району, – відмітив Тарас Савченко. – І хоча ситуація контрольована, але необхідно проводити заходи з профілактики та недопущення загострення цієї хвороби».

Як повідомив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, в Україні за 9 місяців поточного року виявлено 405 випадків захворювання (з них 79 випадків серед лисиць), проти 851 (з них 244 випадків серед лисиць) за аналогічний період минулого року.

Аналіз епізоотичної ситуації показав, що найбільша кількість випадків зареєстрована в Вінницькій області – 61, 30 та більше в Хмельницькій та Kipовоградській, по 20 і більше в Донецькій, Миколаївській та Одеській областях.

3а словами Віктора Науменка, з метою профілактики сказу тварин підпорядкованими органами Держпродспоживслужби проводиться значна робота, а саме за 9 місяців поточного року щеплено проти сказу більше 90 тис. голів собак та більше 81 тис. котів та 3,6 тис. ВРХ.

«Не слід забувати, що одним із основних джерел збудника сказу є лисиця. З цією метою Держпродспоживслужбою України заплановано проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин, а саме розповсюдження антирабічної пероральної вакцини для дикої фауни за допомогою авіатранспорту, – сказав начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. – Враховуючи складність епізоотичної ситуації по сказу тварин, а також його природно-вогнищеве поширення, заходи профілактики і боротьби, мають розроблятися і здійснюватися комплексно в тісній співпраці органів державної ветеринарної медицини, охорони здоров'я, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, внутрішніх справ, комунального та лісового господарств, під керівництвом державних надзвичайних протиепізоотичних комісій».

За підсумками наради головам державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях було доручено провести позачергові засідання ДНПК з питань організації заходів з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин. Визначити та затвердити площі мисливських угідь для пероральної імунізації, зробити аналіз даних про кількість неблагополучних пунктів і випадків сказу тварин, а також картографію осередків сказу за останні 5 років.

Довідково. За оцінкою ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я) і МЕБ (Міжнародного епізоотичного бюро) сказ – входить в п'ятірку найбільш небезпечних хвороб, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків. На сьогодні сказ зареєстровано в 113 країнах світу, де кожного року близько 15 млн людей зазнають різних ушкоджень чи заражаються від тварин вірусом сказу. Щорічно на планеті від цієї хвороби гине понад 50 тис. людей, більше 1 млн тварин. Україна посідає третє місце в Європі з поширення сказу серед диких і домашніх тварин після Російської Федерації і Білорусії.

Світова практика засвідчила, що метод пероральної вакцинації – єдиний надійний засіб боротьби з розповсюдженням сказу в популяціях диких хижих тварин.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: