Завантаження ...

Суми та Рада Європи спільно впроваджуватимуть шкільний громадський бюджет

Суми та Рада Європи спільно впроваджуватимуть шкільний громадський бюджет фото

У Сумах підписано Меморандум про співпрацю між Офісом Ради Європи в Україні та міською радою, який покликаний сприяти успішній реалізації шкільного громадського бюджету в Сумській міській територіальній громаді.

Підписання Меморандуму проходило в режимі відеоконференції за участі заступника міського голови Станіслава Полякова, представників департаменту комунікацій та інформаційної політики, управління освіти і науки, автора ініціативи старшокласниці Аліси Лук’янової з одного боку та голови Офісу Ради Європи в Україні Стена Ньорлова з іншого.

Станіслав Поляков насамперед подякував за готовність спільно діяти заради посилення громадської участі та висловив сподівання на результативну співпрацю у сфері впровадження в Сумах шкільного бюджету участі. Він зазначив, що на місцевому рівні приділяється значна увага розвитку молодіжної політики та учнівському самоврядуванню, а також залучення юнацтва до процесу ухвалення управлінських рішень.

«У місті функціонує відкритий торік Молодіжний центр. Для розвитку молодіжної політики у 2021 році створена Молодіжна рада при Сумській міській раді, яка дасть змогу самій молоді впливати на розвиток молодіжної політики, висловлювати своє бачення розвитку громади. Підтримуємо ініціативи учнівської та студентської молоді», – наголосив посадовець.

Стен Ньорлов схвально відгукнувся про прагнення сумчан впроваджувати проєкт шкільного громадського бюджету та за можливість долучитися до його реалізації. Меморандумом передбачено надання Офісом Ради Європи Сумській міській раді експертно-методичної підтримки в контексті досягнення очікуваних результатів.

«Цінно, що в часи пандемії ми розпочинаємо цю співпрацю. Хоча і важко, необхідно продовжувати нашу спільну роботу, – зазначив керівник Офісу Ради Європи. – Для розвитку демократії участь громадян у прийнятті рішень, і зокрема молоді, дуже важлива. Ми в Офісі Ради Європи в Україні в контексті наших проєктів надаємо інструменти, механізми, а їх впровадження – за муніципалітетами, містами».

Автор ініціативи й відповідної петиції, за якою міська рада ухвалила рішення щодо впровадження шкільного громадського бюджету, Аліса Лук’янова розповіла про те, як виникла така ідея, подякувала всім, хто її підтримав і висловила переконання щодо успішної реалізації проєкту та її позитивного впливу на залучення молоді до управління громадою.

«Я сподіваюся, що впровадження у нас шкільного громадського бюджету стане поштовхом не тільки для сумських школярів створювати щось нове, а й покаже іншим громадам, що це реально і старшокласники можуть пропонувати нову громадську ініціативу. Також розраховую на те, що ми зможемо зростити нове активних громадян», – сказала вона.

Підписані в режимі відеоконференції екземпляри Меморандуму сторони якнайшвидше направлять одна одній поштою.

Вже у жовтні планується розгляд Положення про шкільний громадський бюджет Сумської міської тергромади на сесії міської ради, а вже з нового року розпочнеться безпосередньо реалізація проєкту шкільного громадського бюджету а, отже, й заходів у рамках Меморандуму.

 

64736

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: