Завантаження ...

У Сумській міській раді відбулась зустріч з представниками ОБСЄ

У Сумській міській раді відбулась зустріч з представниками ОБСЄ фото

В. о. міського голови Михайло Бондаренко та директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан провели робочу зустріч з представниками місії ОБСЄ в Україні.

Основними темами зустрічі стали питання соціально-економічного розвитку міста, вакцинальна кампанія населення, вплив пандемії на економіку громади та соціальна підтримка учасників АТО/ООС.

З боку ОБСЄ на зустрічі були присутні представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Харкові: Пол Фрейлі, Річард Кешмен, Ігор Янєв та Наталія Куніцина.

Михайло Бондаренко зазначив пріоритетні напрямки роботи в інвестиційній діяльності, міжнародній співпраці, спрямовані на вирішення питань енергозбереження, водозабезпечення, управління відходами. Окремо зупинився на питанні створення індустріального парку в місті Суми. Учасники зібрання обговорили ситуацію із захворюваністю населення громади на коронавірус та проведення вакцинальної кампанії. Михайло Бондаренко зауважив, що імунізація в громаді проходить успішно. У закладах охорони здоров’я, підпорядкованих міському управлінню, проти коронавірусної інфекції щеплено 2159 медичних працівників, що становить 74%. Всього у громаді станом на 27 вересня проведено 165070 щеплень (вакциновано 87690 осіб – 40,9% від дорослого населення).

«Працівники закладів загальної середньої освіти провакциновані на 88%, працівники закладів позашкільної освіти – на 86%. Тому у «жовтій» і «помаранчевій» зонах жодна школа Сумської територіальної громади не буде працювати дистанційно», – наголосив посадовець.

Своєю чергою директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан зазначила, що Суми впродовж тривалого часу підтверджують європейський поступ, впроваджуючи принципи європейської інтеграції, мають почесні відзнаки Ради Європи, реалізовують Стратегію інтеркультурного розвитку міста Суми у національній мережі «Інтеркультурні міста України ICC-UA». Вона повідомила, про хід інформаційної кампанії з інформування мешканців Сумської міської територіальної громади щодо важливості вакцинації населення проти COVID-19.

В інформаційній кампанії задіяні всі наявні інформаційні ресурси. Відповідна інформація розміщується на Інформаційному порталі Сумської міської ради, зокрема в тематичному розділі «Вакцинація проти COVID-19», де оприлюднені дані про вакцини, а також місця розташування та графіки роботи центрів вакцинації. Новини про перебіг вакцинації та її важливість розміщуються на офіційних вебресурсах практично щодня. Така інформація наявна у розділах «Суми: коронавірус – СТОП» та «Інформаційні матеріали з питань охорони здоров’я сумчан». Крім того, у новинах щотижня подаються зведені дані від управління охорони здоров’я щодо перебігу кампанії з вакцинації жителів громади. Інформування з даної теми здійснюється через ЗМІ за допомогою медіазаходів.

За червень–вересень проведено дев'ять брифінгів на тему вакцинації за участі керівництва міста та фахівців-медиків. Також за цей період на Інформаційному порталі Сумської міської ради було розміщено низку інформаційних матеріалів, які стосуються роботи центрів щеплення, здійснення вакцинації у трудових колективах, просвітницьких заходів тощо. У співпраці з телеканалом ATV у серпні було записано програму, в якій фахівці медицини розповідають про COVID-19 і вакцинацію. Крім того, розміщувалися розроблені департаментом оголошення про роботу центрів вакцинації через ФМ-радіо, а також у комунальному громадському транспорті.

На питання представників ОБСЄ щодо діючих програм розвитку в громаді Михайло Бондаренко відповів, що керівництвом міста вживаються заходи, спрямовані на залучення інвесторів, що призведе до створення нових робочих місць.

Окремо сторони зустрічі обговорили й питання забезпечення соціальних гарантій учасникам АТО/ООС. Як повідомив в. о. міського голови, в Сумах реалізується програма «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей», відповідно до якої надаються додаткові соціальні гарантії та пільги захисникам України, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) захисників України.

За сім місяців 2021 року за рахунок коштів бюджету громади для виконання заходів програми спрямовано понад 8 млн грн.

«У Сумах дбають про захисників держави та опікуються проблемами їхніх родин. У рамках програми, забезпечено виплату щомісячної допомоги 26 дітям загиблих захисників України та чотирьом особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з числа захисників України, організовано безоплатне харчування 548 дітей захисників України, добровольців або загиблих захисників України, надаються додаткові пільги по оплаті за житлово-комунальні послуги 77 сім’ям загиблих, 36 сім’ям учасників бойових дій, здійснюється щомісячне відшкодування вартості спожитих житлово-комунальних послуг, – зауважив Михайло Бондаренко. – Наголошу, що Суми – єдине місто в Україні, де проводиться виплата за рахунок коштів бюджету громади одноразової цільової матеріальної допомоги у сумі 350 тис. грн для придбання житла учасникам АТО/ООС та членам сімей загиблих захисників держави. За цей час отримали відповідну допомогу 139 захисників України, 123 вже придбали житло».

Наприкінці зустрічі Михайло Бондаренко відзначив, що авторитет представників ОБСЄ справді вагомий і загальновизнаний. Він подякував за увагу до сумської громади, аналіз тенденцій і настроїв, які виникають у суспільстві, та щире намагання представників ОБСЄ допомогти Україні. 

Як зауважив Пол Фрейлі, робота представників ОБСЄ базується на засадах безпеки і захисту прав людей: «Одним з напрямів нашої діяльності є налагодження діалогу із органами місцевої та державної влади. Серед інших наших пріоритетів роботи саме на Сумщині можна назвати загальні безпекові питання, оскільки регіон є прикордонним. Ми зацікавлені у тісній подальшій співпраці з Сумською міською радою».

Розмова вийшла конструктивною, представники місії ОБСЄ отримали відповіді на свої запитання і домовилися з керівництвом міста про подальшу співпрацю.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: