Завантаження ...

У Сумському краєзнавчому музеї відкрилася виставка, присвячена Трагедії Бабиного Яру

У Сумському краєзнавчому музеї відкрилася виставка, присвячена Трагедії Бабиного Яру фото

Участь у відкритті виставки взяв заступник голови Сумської облдержадміністрації Вячеслав Печененко

«Трагедія Бабиного Яру – це одна із найстрашніших сторінок не лише України, а й світу. Це місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Лише за два дні 29-30 вересня лише в цьому урочищі в Києві загинула 33 771 особа, – зазначив Вячеслав Печененко. – Ми маємо завжди пам’ятати, що подібні злочини є неприпустимими. Маємо знати історію, щоб ці події більше ніколи не повторилися в майбутньому».

Присутня на виставці директор благодійної організації «Сумський єврейський фонд «Хесед-Хаїм» Єлизавета Шерстюк розповіла, що наймолодшому учаснику тих подій сьогодні було б 80 років.

«Скільки життів загублено у Бабиному Яру. І не лише там. У кожному місті України, у містах Білорусі, інших країн є свої «бабини яри». У Сумах теж є місце захоронення розстріляних євреїв і не одне. Люди були знищені тільки тому, що вони говорили іншою мовою, по-іншому одягались, по-своєму молились. Тільки тому, що вони інші, а не тому, що вони зробили комусь зло, – говорила вона. – І коли ми сьогодні згадуємо про ті події, то маємо говорити і про толерантність, яку повинні виховати у наших дітях і внуках».

Центральним експонатом виставки був експонат із великим дзвоном, який разом із свічками і колючим гіллям. Усі ці інгредієнти разом символізують трагедію, смерть, несвободу, страждання тисяч людей, які й досі залишаються в нашій генетичній пам’яті. Трагедія Бабиного Яру не має права на повторення ні сьогодні, ні в майбутньому.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: