Завантаження ...

У Сумах погіршилася ситуація з COVID-19

У Сумах погіршилася ситуація з COVID-19 фото

Начальник управління охорони здоров’я Олена Чумаченко під час щопонеділкової апаратної наради повідомила про погіршення ситуації з захворюваністю на COVID-19.



Начальник управління охорони здоров’я Олена Чумаченко під час щопонеділкової апаратної наради повідомила про погіршення ситуації з захворюваністю на COVID-19.

Посадовець повідомила, що ситуація з поширенням коронавірсу в Україні продовжує погіршуватись, у більшості областей зафіксовані негативні зміни. У Сумській області минулого тижня показники захворюваності та динаміки госпіталізації перевищили нормативні показники. Щодо Сум, то протягом останніх семи днів відбулося стрімке зростання кількості хворих із цією недугою. Щодоби фіксувалося від 16 до 80 нових випадків. Загалом протягом тижня кількість нових хворих зросла на 51%, госпіталізованих дорослих – на 43%, активних хворих – на 40%.

На сьогодні хворіють 564 сумчанина, в міських лікувальних закладах на стаціонарному лікуванні перебувають 86 хворих. У КНП «Клінічна лікарня № 5» – 48 осіб (20 – на кисневій підтримці, четверо – у відділенні інтенсивної терапії, троє – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 24 хворих (один – у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 14 пацієнтів (одна дитина – у відділенні інтенсивної терапії).

У медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, для хворих на COVID-19 дорослих є 231 вільне ліжко (кожне забезпечене киснем), для дітей – 101 (всі забезпечені киснем).

Ще 26 містян лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (п’ятеро хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, четверо підключені до апаратів ШВЛ), 25 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (четверо хворих – у відділенні інтенсивної терапії, двоє – підключені до апарата ШВЛ).

На фоні зростання захворюваності Олена Чумаченко відзначила уповільнення темпів вакцинації серед жителів громади. Загалом наразі проведено 156114 щеплень. Рівень вакцинації медичного персоналу становить 70%.

«Потужність нинішньої хвилі коронавірусної хвороби в Україні та місті Суми залежатиме від сумлінного дотримання протиепідемічних заходів та обсягу вакцинованих осіб, – наголосила Олена Чумаченко.

Начальник управління охорони здоров’я повідомила, що в робочі дні сумчани можуть щепитись в будь-якій амбулаторії Центрів первинної медико-санітарної допомоги, на вихідних – у трьох пунктах вакцинації при закладах охорони міста (вул. Іллінська, 48/50; вул. Привокзальна, 3А; вул. Ковпака, 7) та в Центрі масової вакцинації в ТРЦ «Київ».

Олена Чумаченко нагадала, що Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Зокрема, передбачається, що COVID-сертифікат матиме дві опції («жовту» та «зелену») та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19 (протягом 180 днів з моменту одужання). Так званий «жовтий» сертифікат міститиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» – про повний курс. COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі

У разі запровадження жовтого рівня епідемічної небезпеки навчальні заклади працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не застосовуватимуться, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката, вона зможе не проходити самоізоляцію.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: