Завантаження ...

Сумські посадовці підвищували обізнаність з питань вакцинації від Covid-19

Сумські посадовці підвищували обізнаність з питань вакцинації від Covid-19 фото

Посадовці структурних підрозділів міської ради взяли участь в інформаційній бесіді з медиками «Вакцинований – означає захищений!».



Посадовці структурних підрозділів міської ради взяли участь в інформаційній бесіді з медиками «Вакцинований – означає захищений!».

Спікерами профілактичного заходу виступили заступник директора з поліклінічної роботи в КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» Світлана Ключко та заступник начальника управління охорони здоров’я Степан ПАК.

Так, Світлана Ключко поінформувала присутніх щодо видів вакцин, їхніх виробників, особливостей застосування та побічних ефектів.

Разом із тим, медик розповіла про те, кому і в який період щеплення протипоказано, а хто має захистити себе від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби в першу чергу.

Зокрема, за її словами, вік 65+, вагітність, онкозахворювання, застуда чи нежить з температурою менше за 38°C або побутова чи сезонна алергії не є протипоказом до вакцинації. А от заборонено щепитися тим, хто проходить курс хіміотерапії, і тимчасовим протипоказанням є також наявність хронічних захворювань, втім кожен випадок – індивідуальний, тому консультація фахівця (сімейного лікаря, терапевта) зайвою не буде.

Крім того, Світлана Ключко запевнила, що попри побоювання багатьох щодо короткочасності проходження випробувальних етапів, кожен вид вакцини є безпечним та не викликає модифікацій організму, позаяк в іншому випадку – їх би не дозволили до використання. Та, якщо людина тільки перехворіла, то щеплення слід відтермінувати на півроку. Водночас існує ймовірність захворіти і в період між щепленням першою дозою вакцини та другою.

«Не тільки щеплення, а й особиста свідомість та відповідальність у дотриманні протиепідемічних заходів можуть запобігти захворюванню на COVID-19», – знаючи нинішнє життя медиків «із середини», ризики і особливості перебігу хвороби, підсумував заступник начальника управління охорони здоров’я Степан Пак.

За інформацією посадовця, коронавірусною інфекцією у Сумах вже перехворіло більше 79 тис. чоловік, трохи більше півтисячі осіб не вдалося врятувати від даної хвороби.

При виникненні запитань із даного питання або з метою з’ясування інформації щодо наявності вакцини, графіка роботи та номерів кабінетів, де проводять профілактичні щеплення для дорослих та дітей в амбулаторіях первинної медичної допомоги, роботи мобільної бригади для вакцинації від Covid-19 тощо, сумчанам порадили звертатися до кол-центрів міських закладів охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: