Завантаження ...

У Сумах зросла кількість нових випадків СOVID-19

У Сумах зросла кількість нових випадків СOVID-19 фото

Останнього тижня кількість хворих на COVID-19 сумчан зросла, – про це повідомили в управлінні охорони здоров'я під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові.



Останнього тижня кількість хворих на COVID-19 сумчан зросла, – про це повідомили в управлінні охорони здоров'я під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові
.
За інформацією головного спеціаліста управління охорони здоров’я Наталії Кіпенко, протягом тижня хворобу підтвердили у 73 осіб (попереднього – 56), зареєстрували два летальні випадки та 40 випадків одужання.

Посадовець повідомила про те, що сумчани є в числі осіб, у яких в результаті вибіркового тестування, проведеного лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 11 серпня, виявлено варіант коронавірусу «Дельта». Загалом було досліджено 10 зразків біоматеріалу від хворих на СOVID-19, які лікувались у закладах охорони здоров'я області протягом червня–серпня поточного року.

За результатами тестування у восьми хворих у зразках носоглоткових змивів ідентифіковано варіант «Дельта», у двох хворих – варіант «Дельта+».

Зазначені випадки захворювань зареєстровані у північних, південних районах області та Сумах.

Дев'ять хворих протягом інкубаційного періоду повернулись з країн, де зареєстровано різке ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення варіанту коронавірусу «Дельта» або мали контакт з особами з проявами захворювання, що повернулись з цих країн.

У двох осіб перебіг захворювання обмежився нежитем, незначною температурою. У декількох хворих на початку захворювання клінічні ознаки були незначними, а в подальшому перебіг захворювання ускладнився. У зв'язку з важким перебігом захворювання шестеро осіб були госпіталізовані, з них троє померли внаслідок ускладнень.

Наразі хворіють 162 містян.

На стаціонарному лікуванні в медичних закладах громади перебувають 24 особи. У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 10 пацієнтів (четверо хворих отримують кисневу терапію, двоє поміщені до відділення інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – дев’ять хворих (один пацієнт перебуває у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – п’ятеро хворих (одна дитина – у відділені інтенсивної терапії).

У лікарнях, які підпорядковуються міському управлінню охорони здоров’я налічується 284 вільних ліжка для дорослих (з киснем – усі) і 110 – для дітей (з киснем – усі).

Ще 11 сумчан лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (четверо хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один підключений до апарата ШВЛ), дев’ятеро – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни».

Із початку проведення ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, в Сумах виявлено 35401 особу з позитивним результатом дослідження (13,4% населення).

Міський голова вкотре наголосив на необхідності вакцинації та доручив профільному управлінню активізувати роботу з цьому напрямку з суб’єктами господарювання, де велика кількість працюючих.

«Ми починаємо активніше працювати з великими підприємствами та університетами, які за кількістю працюючих дорівнюють великим підприємствам. Ми звертаємося до них самі з пропозиціями організувати на їхній території, можливо, навіть постійні пункти, – зазначив очільник міста. – Давайте зробимо тиждень великої вакцинації. Здоров’я кожної людини – це її особисте, але, коли вона можете бути розповсюджувачем інфекції, то тут уже йдеться й про здоров’я інших».

Наталія Кіпенко повідомила, що за заявками трудових колективів до них виїжджають мобільні бригади. Активніше за всіх, за словами головного спеціаліста управління хорони здоров’я, вакцинуються освітяни: за тиждень цей показник зріс майже вдвічі.

Окрім цього, протягом тижня фахівцями ЦПМДС № 1 були щеплені працівники ТЦ «Євробазар». Ця робота буде продовжена. Вирішується питання організації пункту щеплень в Університетській клініці СумДУ силами її працівників. Додатково до проведення вакцинації викладачів і студентів можуть бути залучені фахівці медичних закладів міста.

Посадовець зауважила, що закладами охорони здоров’я громади створюються всі умови для забезпечення доступності вакцинації. На постійній основі працюють пункти щеплень в амбулаторіях Центрів первинно-медико-санітарної допомоги, постійно або за окремим графіком – центри масової вакцинації. Водночас останніх вихідних, 14 та 15 серпня, охочих щепитися було значно менше ніж тиждень до цього: 293 особи проти 482.

«Вакцинація, по-перше, суттєво знижує ризик захворіти, а, по-друге, якщо навіть відбудеться інфікування, хвороба минає набагато швидше і людина набагато швидше повертається до роботи, і це є додатковим стимулом для підприємців вакцинувати своїх співробітників, щоб усі були на роботі та заробляли кошти», – сказала Наталія Кіпенко.

Загалом у Сумах проведено 97814 щеплень (вакциновано 62065 осіб).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: