Завантаження ...

Жителів та гостей Сумщини запрошують на етнічно-фольклорний аграрний фестиваль «Hempfest»

Жителів та гостей Сумщини запрошують на етнічно-фольклорний аграрний фестиваль «Hempfest» фото

Фестиваль відбудеться 7-8 серпня в с. Сад Сумського району на території Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України. Проведення цього заходу сприятиме розвитку галузі коноплярства на Сумщині



Фестиваль відбудеться 7-8 серпня в с. Сад Сумського району на території Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України. Проведення цього заходу сприятиме розвитку галузі коноплярства на Сумщині

Розпочнеться фестиваль 7 серпня о 12.00. Програмою першого дня передбачено проведення різноманітних тематичних заходів, Зокрема, конопляний аукціон, дегустація конопляних смаколиків, майстер-класи, подорожі до конопляного лабіринту на кінній кареті, тематичні вікторини, дискотека у конопляній локації. У рамках розважальної, ігрової та концертної програм відбудуться виступи етно-гурту «НОН-СТОП», гімнастів школи «Грація», показ мод Eco Fashion, дитяча програма, святковий феєрверк. Хедлайнер фестивалю – виступ гурту «Мотор’Ролла».

8 серпня в рамках етнічно-фольклорного аграрного фестивалю «HempFest» буде проведено круглий стіл на тему: «Розвиток галузі коноплярства – нові можливості для Сумщини та України», під час якого розглянуться питання щодо тенденцій розвитку коноплярства Сумщини, господарського застосування сортів конопель, законодавче регулювання вирощування і використання конопель та особливості створення агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство». Також відбудеться огляд насіннєвих посівів конопель, технологій вирощування конопель, демонстрація обладнання для переробки коноплесировини.

Основною метою фестивалю «HempFest» є відкриття нових горизонтів щодо цінності рослини конопель посівних, як важливої стратегічної сільськогосподарської культури, та популяризації виробів з конопель.

Нагадаємо, Сумська облдержадміністрація є одним із організаторів етнічно-фольклорного аграрного фестивалю «HempFest», який вкотре проводиться на Сумщині. Також облдержадміністрація – ініціатор створення на Сумщині агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство». Відповідний проєкт за результатами конкурсного відбору Міністерства розвитку громад та територій України став переможцем та отримав фінансування з Державного бюджету України в розмірі понад 14 млн грн.

Довідково. Сумщина відроджує вітчизняні традиції вирощування конопель. Підтвердженням цього є десятки гектарів насінницьких посівів не наркотичних конопель в Інституті сільського господарства Північного Сходу (с. Сад, Сумський район) та Інституті луб’яних культур (м. Глухів) НААН України. Посівні площі конопель в області у цьому році збільшено до 412 гектари, що на 69% більше порівняно з 2020 роком. Найбільшу посівну площу має Інститут луб’яних культур НААН України – 242 гектари (+97 га до минулого року), Інституті сільського господарства Північного Сходу НААН України – 50 гектари (+14 га), майже у 2 рази розширили площі під коноплями ПП АФ «Журавка», які у поточному році становлять 120 гектари, проти 62 гектари у 2020 році.

Інститутом сільського господарства Північного Сходу НААН України отримано ліцензію на право вирощування конопель посівних. За останні роки вироблено і реалізовано понад 50 т високоякісного насіння. У 2021 році планується виробити близько 30 т насіннєвого матеріалу конопель посівних сорту Глесія, що дозволить вирощувати коноплі на площі до 1000 га. Поряд з цим установою розроблено сучасні, оптимізовані, екологічно-орієнтовані сортові технології вирощування конопель посівних, які використовуються в Україні, та за її межами.

На території області розташовані дві із чотирьох ліній з переробки конопель та виробництва волокна; підприємство з виробництва коноплепона та текстилю з коноплеволокняним наповнювачем.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: