Завантаження ...

На Сумщині створена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги

На Сумщині створена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги фото

При виконавчому комітеті Липово- долинської селищної ради діє мобільна бригада соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі і потребують екстреної допомоги.



При виконавчому комітеті Липоводолинської селищної ради діє мобільна бригада соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі і потребують екстреної допомоги. Тут спеціально навчені фахівці безоплатно надають оперативну і фахову допомогу тим, хто постраждав

«Мобільну бригаду створено у квітні 2021 року, вона миттєво реагує на будь-яке повідомлення про загрозу життю і здоров’ю людини, робить все для негайного розв’язання конфлікту, мінімізації впливу кривдника по відношенню до конкретного суб’єкту, інформує постраждалих осіб, де отримати медичну, соціальну, психологічну, правову допомоги для подолання наслідків насильства, надає соціально-психологічну допомогу», – розповів начальник відділу соціального захисту населення Липоводолинської селищної ради Володимир ТКАЧЕНКО.

Також, за його словами, фахівцями мобільної бригади із залученням особисто старост сіл проводяться планові виїзні обстеження родин, в першу чергу, що знаходяться в складних життєвих обставинах.

До складу бригади входять фахівці з відділу соціального захисту населення, служби у справахдітей, територіального центру соціального обслуговування та старостату на території якого здійснюється виїзд.

«У ході децентралізації повноваження з надання соціальних послуг населенню передають з центрального рівня на місцевий, тобто – територіальним громадам. Ми зараз маємо більше можливостей надавати якісні соціальні послуги, адже маємо для цього ресурси, повноваження, яких не мали до об’єднання», – розповідає заступник Липоводолинського голови Ольга ХИЖНЯК.

Як повідомила керівник Сумського регіонального офісу Програми U-LEAD Марина Лобова, процес передачі повноважень з надання соціальних послуг на місця не є простим і швидким, у громад виникають труднощі, але кожна громада згідно з Законом «Про соціальні послуги» зобов’язана надавати базові, якісні соціальні послуги населенню.

«Ми це розуміємо та намагаємося усіляко сприяти та допомагати нашим громадам, для цього Програма U-LEAD постійно організовує заходи, тренінги та консультації з питань реформування системи надання соціальних послуг та соціального захисту», – зазначила Марина Лобова.

На її думку, після об’єднання територіальних громад, можна спостерігати процес створення на територіях громад центрів надання соціальних послуг, соціальних таксі, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, тощо, яких не було раніше. Як приклад можна навести Липоводолинську громаду та її мобільну бригаду з соціально-психологічної допомоги і Березівську громаду, що має соціальне таксі та центр надання соціальних послуг.

«Ми вдячні команді Сумського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» за консультативну підтримку нашої громади. Проведення практичних навчань та семінарів із вивчення передового досвіду з можливістю обміну інформацією про конкретні шляхи вирішення проблемних питань є особливо актуальним в умовах реформування системи надання соціальних послуг та соціального захисту», – підкреслила Ольга Хижняк.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: