Завантаження ...

Сумчани розважались на вечорі молока у СНАУ

Сумчани розважались на вечорі молока у СНАУ фото

Втомлені жорсткими обмеженнями локдауну, ввечері 1 червня сумчани попрямували на звуки музики до Сумського національного аграрного університету.



Втомлені жорсткими обмеженнями локдауну, ввечері 1 червня сумчани попрямували на звуки музики до Сумського національного аграрного університету. Запальні ритми українських пісень свідчать – тут буде щось цікаве!

І дійсно, команда СНАУ підготувала для гостей особливе свято – Вечір молока, присвячений Міжнародному Дню молока. Щороку 1 червня у понад 80 країнах світу відзначається це свято. Воно було започатковане у 2001 році Продовольчою та сільськогосподарською Організацією об’єднаних націй з метою привернення уваги та усвідомлення молока, як глобального продукту харчування. В Україні День молока вперше відзначили у 2013 році за ініціативи Асоціації виробників молока. А у 2020 році Перша Леді України Олена Зеленська ініціювала проєкт «Склянка молока», який передбачає забезпечення учнів загальноосвітніх шкіл щоденно склянкою молока у раціоні харчування.

Підтримуючи цю ініціативу, Сумський НАУ вирішив повернути традицію святкування Дня молоко. Протягом двох годин на свіжому повітрі малеча та дорослі могли взяти участь у розвагах та конкурсах, присвячених молоку та його важливості у збалансованому харчуванні. А зі сцени присутніх розважали учасники творчих колективів СНАУ.

Була можливість у сумчан скуштувати і молочні продукти та десерти на їх основі від Комбінату громадського харчування та провідних молочних виробників Ічнянського заводу сухого молока і масла, Сумської сироварні O`BEREG та ТМ «ЗароГ». Особливу зацікавленість у відвідувачів викликало молоко А2, що є відносно новим продуктом на українському ринку.

Саме у Сумському національному аграрному університеті у 2020 році вперше в Україні розпочалися наукові дослідження, які дозволили виявити корів з генотипом А2, які дають безпечне гіпоалергенне молоко. У ході досліджень виявилося, що деякі породи корів мають особливий генотип, який дозволяє їм давати молоко, яке не викликає алергії на білок казеїн та ускладнень з боку травної системи. Крім того, вживання такого молока запобігає розвитку інфекційних хвороб, захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету І типу. Маркетингове дослідження проведене кафедрою маркетингу СНАУ показало, що більшість людей з алергією на молочні продукти почувають себе значно краще, вживаючи молоко А2. Влітку 2020 року безпечне молоко А2 вперше з’явилося на полицях магазинів. Вперше в Україні виробництво цього продукту було запущене на базі Сумської сироварні O`BEREG. А навесні 2021 року до проєкту приєднався Ічнянський завод сухого молока і масла, який запустив першу в Україні промислову лінію із виробництва лагідного та безпечного молока А2.

Участь у заході взяли також учні сумських шкіл, які під час молочного квесту могли позмагатися за молочні набори від партнерів заходу. А також, наприкінці заходу ведучі розіграли три спеціальні солодких подарунки від Ректора Сумського НАУ Володимира Ладики – торти «Молочна дівчинка».

Не забули і про добрі справи. Оскільки День молока за датою дуже символічно збігається із Днем захисту дітей, члени волонтерської служби передали вихованцям підшефного Будинку дитини подарунки, придбані на зібрані кошти від небайдужих людей, студентів та працівників СНАУ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: