Завантаження ...

СНАУ ініціював створення асоціації тваринництва на Сумщині

СНАУ ініціював створення асоціації тваринництва на Сумщині фото

21 травня у с. Комиші Охтирського району відбувся масштабний семінар-нарада присвячений проблемам збереження тваринницьких господарств в Сумській області.



21 травня у с. Комиші Охтирського району відбувся масштабний семінар-нарада присвячений проблемам збереження тваринницьких господарств в Сумській області. Ініціатором зустрічі став Сумський національний аграрний університет.

До участі у заході були запрошені керівники фермерських господарств, керівництво Охтирської районної адміністрації та Сумської облдержадміністрації. Спершу учасники семінару відвідали дві ферми: ПСП «Комишанське» та ПСП «Павлівське» там ректор Сумського НАУ Володимир Ладика та завідувачка кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва та кінології Юлія Павленко провели для учасників семінару оглядове заняття, зосередившись на особливостях високопродуктивних порід корів, в тому числі і тих, які можуть давати молоко А2.

«Тваринництво розвивати потрібно! Що б не говорили послідовники іншої думки, на які б економічні розрахунки не спиралися, але молоко і молочні продукти – це базові продукти харчування, що, без перебільшення, формують здоров’я людства! За підтримки Сумської обласної державної адміністрації ми проводимо потужний семінар по розвитку. Учасники заходу мали можливість побачити високопродуктивних тварин на виводці. Важливою складовою семінару стало обговорення перспектив залучення інвестицій в галузь, можливості виробництва молока А2 в регіоні, додаткового доходу за рахунок промислового схрещення», – зауважив Володимир Ладика.

Після практичної частини фермери перейшли до пленарного засідання, під час якого обговорили найактуальніші питання збереження тваринництва на Сумщині, а також розвитку галузі переробки. Зокрема, Володимир Ладика розповів про перспективи розведення корів бурих порід, в тому числі і Лебединської породи, методи збереження якої досліджують у СНАУ в рамках державної бюджетної тематики. За участь та допомогу у цих дослідженнях ректор університету вручив подяку директору ПСП «Комишанське» Володимиру Зубку.

Про можливості та перспективні напрями переробки продукції тваринництва з власного досвіду розповів власник сумської сироварні O`BEREG Володимир Опришко. Варто відзначити, що саме на базі цієї сироварні було вперше в Україні запущено крафтове виробництво молока А2 та продуктів з нього.

А про промислове схрещування, як можливість для додаткового доходу для фермерів розповів компанії AGRIFOOD Consulting Євген Шатохін.

Обговоривши всі питання порядку денного учасники дійшли висновку про необхідність створення в регіоні об’єднання тваринників. Таку ініціативу підтримав і заступник губернатора Сумщини Тарас Савченко. «Ми у Сумській облдержадміністрації добре розуміємо дисбаланс, що виник сьогодні між рослинництвом і тваринництвом. Також ми усвідомлюємо, що без належної державної підтримки зберегти тваринництво нам не вдасться. І сьогодні ми працюємо над тим, щоб збільшити цю підтримку. У той же час ми підтримуємо ідею створення Асоціації тваринників, яка зможе лобіювати інтереси галузі тваринництва як на місцевому, так і на державному рівні», – зазначив він.

За даними Департаменту агропромислового розвитку, які оприлюднив його директор Олександр Маслак, сьогодні у сумській області спостерігається тенденція до скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Аби стримати цю тенденцію у 2021 році держава збільшила підтримку та розмір компенсації на придбання тварин, а також будівництво об’єктів господарства. Крім того, введено дотацію на збільшення поголів’я. Так, з кожну нову корову фермер зможе отримати додатково 30 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: