Завантаження ...

У Сумах продовжують термомодернізувати заклади освіти

У Сумах продовжують термомодернізувати заклади освіти  фото

Міський голова Олександр Лисенко перевірив хід виконання робіт за проєктом часткової термомодернізації фасаду будівлі КУ «Сумська спеціалізована школа № 2 імені Д. Косаренка».



Міський голова Олександр Лисенко перевірив хід виконання робіт за проєктом часткової термомодернізації фасаду будівлі КУ «Сумська спеціалізована школа № 2 імені Д. Косаренка».

Основна мета такого проєкту – підтримка міста у здійсненні активної енергетичної політики, підвищення енергоефективності, використання відновлювальних джерел енергії, скорочення викидів парникових газів та створення комфортних умов у закладах освіти. Заходи реалізуються в рамках проєкту «Впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки в України», який підтримується Швейцарською Конфедерацією.

Начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко зазначила, міська рада ефективно працює над питанням енергозбереження: «Протягом 2017-2019 років у школі № 2 працювали над утепленням будівлі закладу. Все починалося із заміни вікон, далі – утеплення фасаду. Ціль створити комфортні умови для здобувачів освіти та посилити роботи у напрямку енергозбереження будівель».

Як повідомила посадовець, у 2017 році була виділена державна субвенція та кошти з міського бюджету загальною сумою майже 2 млн грн. для завершення першого етапу термомодернізації.

«Ми зараз знаходимося на другому етапі, продовжуємо утеплювати фасад школи. Маємо надію, що дійдемо і до третього етапу – тому нами вже підготовлені пропозиції до міського голови з проханням надати кошти для завершення проєкту», – сказала заступник директора ССШ № 2 Світлана Івченко.

Цей освітній заклад утеплюється за технологією «вентильований фасад». Відповідно до умов впровадження проєкту передбачено, що місто Суми робить вклад для реалізації заходів за проєктом у розмірі 1 млн 100 тис. грн., а Швейцарська Конфедерація – у розмірі 630 тис. грн.

Очільник міста зазначив, що для початку «третьої черги термомодернізації» школи № 2 було подано відповідні заявки до донорських організацій. Проте, у разі відсутності грантового фінансування роботи завершуватимуть за кошти міського бюджету.

«Якщо ми не будемо відібрані у цьому році для участі у грантових проєктах, то на наступний рік ми все ж завершимо проєкт повністю, але за міські кошти. І це буде уже міська програма енергозбереження та енергоефективності у навчальних закладах, яка вже існує. Бо по цій програмі у нас і в інших школах уже відбуваються роботи. Ми користуємося можливостями європейських програм, адже це економія нашого бюджету. Це допомагає робити наші будівлі енергозберігаючими, а діти мають змогу навчатися в безпечних та комфортних умовах. Протягом трьох наступних років плануємо завершити роботи по енергомодернізації в усіх школах», – повідомив Олександ Лисенко.

Керівник Сумської громади додав, що проблема енергозбереження існує не тільки в Сумах, а й в усій Україні. Тому міською владою було прийнято рішення спочатку проводити відповідні роботи у закладах освіти та медицини.

Наразі в 11 школах роботи з термомодернізації завершені повністю, по 23 об’єктах роботи тривають. На дев’ять об’єктів (садочки) оголошені тендери на проведення таких робіт. Участь у тендерних процедурах можуть брати усі бажаючі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: