Завантаження ...

У Сумах створюють умови для відзначення Великодня з дотриманням традицій та обмежень

У Сумах міська влада та церква створюють умови для того, щоб містяни відзначили Великдень із дотриманням традицій, але водночас без порушення карантинних обмежень.



У Сумах міська влада та церква створюють умови для того, щоб містяни відзначили Великдень із дотриманням традицій, але водночас без порушення карантинних обмежень.

Про заходи, що покликані цьому сприяти, розповіли на брифінгу директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан, директор КП «Інфосервіс» Олена Дяговець, головний спеціаліст відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Світлана Якубовська, прессекретар Сумської єпархії ПЦУ Павло Сушинський.

Як зауважив отець Павло, їхня єпархія повсякчас налаштовує віруючих на дотриманням карантинних вимог: додержання соціальної дистанції, відповідальне носіння масок. Відповідно до цих правил здійснюватимуть релігійні заходи й на Великдень.

«Наша церква ніколи не йшла всупереч всім тим вимогам і рекомендаціям, які надає держава, особливо в час пандемії. Християнин відповідальний тоді, коли він думає не лише про себе, але й про оточуючих. Якщо Бог – є любов, то цю любов необхідно виявляти не тільки до власних побажань, а й до здоров’я та стану оточуючих людей», – зазначив священнослужитель.

До відповідального та серйозного розуміння ситуації міська влада закликає всі православні церкви. Для цього департамент комунікацій та інформаційної політики проводить відповідну інформаційну кампанію серед керівників релігійних громад.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан повідомила, що рекомендації щодо святкування Великодня на території Сумської міської територіальної громади викладені в розпорядженні міського голови від 26 квітня 2021 року № 143-Р. Це покликано забезпечити безпеку громадян під час проведення релігійних заходів з нагоди Великодня у 2021 році на території Сумської міської територіальної громади, задля недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Також посадовець нагадала постанову Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236, якою обумовлено проведення масових релігійних заходів за участі не більше однієї особи на 4 м2.

Біля культових споруд під час Великодніх богослужінь чергуватимуть представники поліції, які забезпечуватимуть публічну безпеку та порядок контролюватимуть дотримання карантинних вимог.

«Ми думали, що Великдень у режимі онлайн буде лише минулого року, але, на жаль, так само ми відзначатимемо його і цьогоріч. Наразі ми ведемо перемовини з представниками усіх сумських храмів щодо дотримання встановленого епідрежиму, карантинних обмежень і сподіваємося на розуміння, – наголосила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики. – Наразі в Сумах стабілізувалася ситуація із захворюваністю і наше завдання на Великдень – не допустити нової хвилі. Саме цього можна досягти дотриманням карантинних обмежень, щоб отримати відповідне послаблення після свят».

Аби уникнути масового скупчення людей на Великдень у церквах, зі свого боку департамент комунікацій та інформаційної політики разом із КП «Інфосервіс», як і торік, здійснюватимуть онлайн-трансляцію святкових богослужінь одночасно з двох соборів: Свято-Воскресенського та Спасо-Преображенського.

Олена Дяговець додала, що комунальне підприємство вже готується до трансляції. Зйомку Великодніх богослужінь забезпечуватиме до 15 камер. Цьогорічна трансляція відрізнятиметься від минулорічної, адже будуть задіяні нові локації. Відео наживо демонструватиметься на YouTube-каналі Сумської міської ради та в соціальних мережах. Вирішується питання щодо демонстрації його й на інших інформаційних майданчиках.

«Ми готові поділитися тим продуктом, який будемо виробляти – завчасно надамо активне посилання на ці онлайн-трансляції. Таким чином інформаційні ресурси зможуть скористатися можливістю їх демонстрації», – сказала директор КП «Інфосервіс».

Для безпеки та зручності містян у крамницях продаватимуть уже освячені паски. Світлана Якубовська розповіла, що відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів уже опрацював це питання з суб’єктами господарювання міста, які мають пекарні та власну торговельну мережу. Паски освячуватимуть безпосередньо на виробництві, після чого постачатимуть до торговельної мережі. Наразі достеменно відомо, що таку випічку реалізовуватимуть у точках продажу ТОВ «Сумська паляниця», у магазинах ТОВ «Амбар маркет», ТОВ «Фоззі фуд» (маркети «Сільпо»), ТОВ «Еко», ТОВ «Весела торбинка» (магазин «Сам маркет»), ТОВ «Меркурій і Ко» (магазини «Кошик»), ТОВ «АТБ маркект». Загалом – у понад 85 точках роздрібної торгівлі.

Павло Сушинський повідомив про можливість проведення виїзних освячень у приватному секторі. Для цього містянам необхідно зорганізуватись і звернутись до конкретного священника, єпархії або за тел.: (095)1261594.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: