Завантаження ...

У Сумах «чорнобильці» отримують допомогу з бюджету міської тергромади

Департамент соціального захисту населення інформує про допомогу, яка надається за рахунок коштів бюджету Сумської міської територіальної громади



Департамент соціального захисту населення інформує про допомогу, яка надається за рахунок коштів бюджету Сумської міської територіальної громади громадянам, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На обліку в департаменті соціального захисту населення перебувають 2537 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них:

  • 1-ї категорії – 644 особи (499 учасників ліквідації, 142 потерпілих, три учасники ліквідації ядерних аварій);
  • 2-ї категорії – 1066 осіб (757 учасників ліквідації, 306 потерпілих, три учасники ліквідації ядерних аварій);
  • 3-ї категорії – 338 осіб (189 учасників ліквідації, 149 потерпілих);
  • дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, – 271 особа (у тому числі дві дитини з інвалідністю);
  • дружин померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 217 осіб.

У бюджеті Сумської міської територіальної громади для надання різних видів матеріальної допомоги, компенсацій та пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2021 рік у рамках програми «Милосердя» передбачено 2,3 млн грн.

За рахунок цих коштів протягом року громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС і належать до категорії 1, та діти, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії, отримають разову матеріальну допомогу в розмірі 1100 грн (передбачено 736,3 тис. грн), а «чорнобильці категорії 2 – разову матеріальну допомогу в розмірі 500 грн (передбачено 542,7 тис. грн); 42 учасники ліквідації катастрофи у 1986 році, віднесені до категорії 1, які не мають статусу осіб з інвалідністю внаслідок війни, – 500 грн.

Для відшкодування вартості проїзду до будь-якого пункту України і назад ( раз на рік) для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 та 2, передбачено 133,5 тис. грн. (розмір визначається згідно з наданими проїзними документами).

Для надання можливості постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, яким встановлено інвалідність 1 групи та яким за висновком лікувально-профілактичного закладу необхідна постійна стороння допомога, отримати послуги з санаторно-курортного лікування кожного року передбачаються кошти для компенсації вартості путівок без лікування особам, що їх супроводжують. На 2021 рік це 21 тис. грн (розмір допомоги на одну особу – 7000 грн).

З нагоди 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи до Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до категорії 1, буде надана матеріальна допомога 500 грн, до категорії 2 – 300 грн, та до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986 році – 300 грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: